Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Spökrealism

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-17

Kristoffer Leandoer.

På äldreboendet i Sanntuna börjar gummorna försvinna. Unga biträdet Naima ser blinkande, lockande irrbloss i korridorerna, men vågar inte tala om det. Gummorna följer efter ljuset, ut i skogen med ett drömmande uttryck i ansiktet. De kommer aldrig tillbaka.

Kristoffer Leandoer har skrivit flera fantasyromaner och Skymningsfursten, utgiven på nya förlaget Onsdag, är hans hittills mest lyckade - en lättsmält men intelligent hybrid mellan spökhistoria och vardagsrealism. Det där som gör genren tonårsrumsaffischmetafysisk, enhörningar och andra väsen med obestämd sagokeltisk aura känns inte alls särskilt konstigt här. Ett gammalt järnkors fastnar i en grävmaskinskopa och plötsligt öppnas ett fönster mot annan verklighet. En älvakung med sitt glada, grymma följe kan sträcka ut sina jaktmarker till människans boningar och rida rakt in i Sanntunabornas drömmar. I deras innersta och sannaste drömmar fångar han dem.

Men varför är han döden och inte livet? Men varför är Naima hans jämbördiga motståndare, inte den moderna, pragmatiska prästen? Lagom tänkvärt är det också.

Fantasy

Pia Bergström

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.