Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

ENSAM ÄLDRE KVINNA SÖKER

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-17

Jane Juska.

”Innan jag fyller 67 - i mars nästa år - skulle jag vilja ha massor av sex med en man jag tycker om. Om du vill prata innan funkar Trollope för mig.”

Så löd kontaktannonsen i The New York Review of Books hösten 1999. Av det som sedan följde fram till mars 2000 har det blivit en roman som vad man kan förstå är helt autentisk.

Bakom annonsen stod en pensionerad lärare i engelsk litteratur vid Berkeley i Kalifornien som tröttnat på sin kropps långsamma insomnande. I själva verket var hon fylld av hunger på mer liv och nya sexuella erfarenheter.”Jag ville bli berörd fysiskt och känslomässigt. Jag ville bli rik - jag var girig - på fysiska upplevelser. Jag ville bli fet på männens håvor.”

Jane Juska är en person man gärna lyssnar till, beläst, associationsrik och modig. Kapitlet om hennes litteraturarbete med livstidsfångar på San Quentin är imponerande liksom hennes erfarenheter som engelsklärare på en lärarutbildning i Berkeley.

När de sextiotre svaren på annonsen sorterats följde resor till New York och massor av nya erotiska erfarenheter med Danny, Robert, Sidney, Graham, Matt...Men dessutom ett alldeles oväntat intellektuellt äventyr med nya upptäcktsresor inom litteraturen. Kanske var det Trollope, en engelsk viktoriansk författare, som gjorde det.

Det som gör En lättfotad kvinna till något mer än en kittlande läsning för oss som fallit för 60-strecket är inte bara den öppna erotiken, utan också den (sexuella) självbiografi som Jane Juska skriver, uppvuxen i Texas mest puritanska stråk. Man förstår att boken damp ner som en bomb i Bushs trakter.

Och uppriktigt sagt, vem är fri från fördomar? Kontaktannons, gammal och sex, dessutom kvinna! Ja, varför ska inte en 66-årig kvinna ha sexuella begär utan att betraktas som äcklig?

I media slutar erotik att vara riktigt tillåtet efter 35, att döma av de kroppar som dagligen exponeras. Ett uttryck för den åldersfascism som förföljer Köttbergets generation. Jag sitter redan och filar på min annons. Åldersupproret har bara börjat!

Roman

Maria Bergom Larsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.