Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag förstår mina mördare”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-14

Inger Frimansson är intresserad av vad som döljer sig bakom ondska

Hon tränger djupt in i människans mörkaste inre, avslöjar vad som döljer sig bakom idyllen.

Inger Frimansson skriver psykologiska thrillers som skrämmer vettet ur läsarna.

Nu släpper hon en ny roman där handlingen kretsar kring hämnd och mord.

- Jag fascineras av ondskan, säger hon.

Skrämmer vettet ur läsarna ”Skuggan i vattnet”, heter hennes nya bok. Inger Frimansson skriver psykologiska thrillers där hon tränger djupt in i människans ondska. Idyllen inspirerar henne att gräva ännu djupare i det mörka. - Jag brukar gå här längs stranden och fundera. Det som fascinerar mig är det som finns bakom ytan. Det som döljer sig bakom allt det vackra. Det ger mig uppslag till nya böcker, säger hon.

När Inger Frimansson slog igenom och blev känd för en bredare publik hade hon redan ett långt författarskap bakom sig.

Genombrottsboken som gavs ut för sju år sedan var den psykologiska thrillern "Godnatt min älskade?" som handlar om en kvinna, Justine Dalvik, som hämnas för mobbning hon utsattes för som barn genom att ta livet av sina plågoandar i vuxen ålder.

Rollfiguren är tillbaka

I den nya boken med titeln "Skuggan i vattnet" är Justine Dalvik tillbaka. Flera år har gått sedan läsaren fick stifta bekantskap med henne förra gången. Ingen har åkt fast för morden som hon då utförde. Men det förflutna är på väg att hinna upp henne.

Även denna bok är alltså en kusligt spännande psykologisk thriller där handlingen kretsar kring brott och straff och hämnden.

Slutet är raffinerat och ska inte avslöjas. Men det finns många sidospår och mörka skuggor som gör att läsaren har svårt att släppa boken.

Förstår hämnden

- Naturligtvis har ingen rätt att ta någons liv, säger Inger Frimansson. Men på något sätt kan man ju ändå förstå bokens huvudperson.

-Man förstår varför hon mördar. Man förstår hämnden. De hon tar livet av har ju förstört hennes liv.

Inger Frimansson funderar ett tag innan hon fortsätter:

- På något sätt så gillar jag ändå mördarna som finns i mina böcker. Jag försöker förstå dem, försöker förstå ondskan.

-Ondskan fascinerar mig.

Det är mitt i sommaren när Inger Frimansson tar emot för en intervju hemma i villan i Södertälje.

Från den skuggiga ter-assen som ligger inbäddad i grönska kan man blicka ut över inloppet till Mälaren. Solen får vattnet att glittra, i fjärran stryker en segelbåt förbi. Det är onekligen en stor kontrast att sitta här och dricka kaffe och äta småkakor och tala om ondskan och ond bråd död.

- Jag kallar detta för mitt örnnäste, säger Inger Frimansson. Man kan sitta här och blicka ner över utsikten. Det är ju så man gör som författare också. Iakttar och lyssnar. Försöker tränga bakom idyllen.

- Det som är intressant för mig är det som döljer sig. Ondskan som finns där bakom en idyll. Jag tror inte att det alltid är så fridfullt i en bostadsområde, även om det ser ut så på ytan.

- Samma sak gäller människor. Man ser ju bara den fina ytan. Det välvårdade yttre. Inte förrän en människa brister och det hemska mörka djupet bryter fram vet vi vad som fanns där inne.

Många läsare

Sedan 1998 då "Godnatt min älskare?" kom ut har Inger Frimansson skrivit ytterligare fem psykologiska thrillers som vunnit stor uppskattning hos såväl läsare som kritiker.

Hennes böcker trycks i stora upplagor. Hon har en trogen och växande läsekrets och översätts även till flera språk. Speciellt i Tyskland och Spanien har hon många läsare.

Den nya romanen "Skuggan i vattnet" kan visserligen läsas som en fristående berättelse. Men förlaget passar ändå på att samtidigt också ge ut en nyutgåva av "Godnatt min älskare?" där allt börjar.

Från början hade Inger Frimansson egentligen inte tänkt att det skulle ha blivit någon fortsättning på den första berättelsen om Justine Dalvik:

- Men jag kunde inte släppa tanken på hur det skulle gå för henne. Det har också varit många läsare som hört av sig och undrat.

- Så därför skrev jag till slut den här boken. För att försöka få svar på alla frågor. Vad har hänt. Har hon fått någon ro?

Ondska inom alla

De första romanerna

Inger Frimansson skrev handlade om kvinnor som utsatts för övergrepp.

En dag tröttnade hon dock på detta och började i stället skriva om en utsatt kvinna som slog tillbaka mot sina mobbare. Hämnden hade förvandlat en vanlig människa till skrämmande ondska.

-Jag tror det finns en skärva ondska inom

alla. Ett frö som kan gro och växa om det får näring,

säger hon.

- Ondskan föder ondska.

Fakta: Inger Frimansson

3 svar från Inger Frimansson

Inger Frimanssons boktips till

Thomas Gustafsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln