Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Jag kan sitta timvis med en enda mening...”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-29

Läs chatten med Karin Alvtegen

   Karin Alvtegen säger: Hej hopp! Nu är jag på plats.

Fredrik säger: Hur gick det till när du bestämde dig för vad du skulle skriva om i dina böcker?

   Karin Alvtegen säger: Min första bok skrevs mer eller mindre av en tillfällighet. Den hittade på sig själv. Nuförtiden kan jag gå omkring i ett år och fundera och samla idéer innan jag börjar skriva. Det är viktigt att idéen är spännande att utforska även för mig själv. Jag funderar alltid runt ett dilemma.

Beirut säger: Hej! Känner du stor press på dig inför den här boken då du rosats i princip överallt för tidigare arbeten?

   Karin Alvtegen säger: Både ja och nej. Det viktigaste för mig är att jag känner mig nöjd själv med det jag har skrivit. Då är det lättare att läsa alla recensioner. För det kan vara lika svårt att bli hyllad som att bli nerskriven. Båda sidorna måste på något sätt hanteras. Jag är mycket nöjd med Skam!

Brit säger: Hej. Är din nya bok också en deckare?

   Karin Alvtegen säger: Nej. Jag skulle snarast vilja kalla den ett existensiellt drama. Men de som läst den tycker att den är spännande säger de. För mig är det inte viktigt vilken genre jag skriver i. Det är branschen som är angelägen om att placera in böcker i olika fack.

Anonym säger: Hej! Har läst dina tre tidigare böcker och tycker att de är väldigt bra, språket och handlingen gör dem svåra att lägga ifrån sig. Varje bok har dessutom varit snäppet bättre än föregångaren. Är det svårare att skriva för varje bok, dvs känner du att förväntningarna blir högre och högre?

Hälsningar Catharina (som ser fram emot att läsa nya boken!)

   Karin Alvtegen säger: Ja!!!! Men de ökande kraven kommer enbart från mig själv. Jag höjer hela tiden ribban för vad jag tycker duger. Och eftersom jag får fler och fler läsare så känner jag också ett ansvar för att skriva om något som jag tycker är viktigt. Jag jobbar väldigt mycket med mitt språk. Jag kan sitta timvis med en enda mening... Så det går inte så snabbt att skriva längre.

Brit säger: Såg att du var släkt med Astrid Lindgren. vilkern av hennes böcker tycker du bäst om?

   Karin Alvtegen säger: Emill och Bröderna Lejonhjärta.

Foppa säger: Gillar du att läsa själv? Och vad läser du då, i så fall?

   Karin Alvtegen säger: Jag läser mycket, men mest facklitteratur. Särskilt psykologi och antropologi. Under semestern läste jag alla 10 Sjöwall&Wahlöö, Gregorius av Bengt Olsson och Maj-Gull Axelssons senaste. Jag rekommenderar allihop!

Gukko säger: Du har ett så häftigt namn - är det ärvt eller har du ändrat efternamn?

   Karin Alvtegen säger: Min pappa och hans 2 bröder bytte namn 1964. De hette Andersson innan. Det fanns en till Bertil Andersson i vår trappuppgång så det blev lite hopplöst med post i rätt brevinkast.

Frida säger: Brukar du diskutera dina bokideer med någon innan du börjar skriva, bolla liksom, eller pockar karaktärerna på och vill ner på papper?

   Karin Alvtegen säger: Innan jag börjar skriva säger jag ingenting om mina funderingar. När jag väl börjar skriva låter jag min sambo läsa efter varje färdigt kapitel. Han är ett fantastiskt bollplank. Självklart vill jag ju bara höra att det är fantastiskt när han har läst men han är modig nog att säga vad han verkligen tycker. Det är till stor hjälp.

Anonym: säger: Hur kommer man på personligheter som tex Sibylla och Jonas? När jag läste böckerna kändes det som att jag träffat dem personligen, de är så verklighetstrogna trots att de är så udda!

/Catharina

   Karin Alvtegen säger: min "Sibylla" såg jag på t-banan en tidig morgon i oktober. Hon sprang barfota och tiggde pengar. Trots alla nedlåtande blickar utstrålade hon en sådan värdighet. Jag kände en djup respekt för kvinnan och började fundera på hur man kunde bli så ensam att det inte finns någon där som tar emot när man börjar falla. Hon blev min Sibylla.

Jonas karaktär är sammansatt ur olika sammanhang. Och ur min egen fantasi om vad som händer om en människa blir sviken av sina föräldrar, så som han blev.

Anonym: säger: Har läst två av dina böcker och är djupt impnerad över hur du verkligen kan krypa under skinnet på minst sagt märkliga personer! Vad har du för utbildning i grunden? När tror du nästa bok kommer?

   Karin Alvtegen säger: Jag är fullständigt outbildad. Jag gick 2 år på musikgymnasium och sedan började jag jobba som diskare på en salladsbar och rekvisitör på Jönköpings Länsteater. Jag har inte gått några skrivkurser eller så för jag vill helst inte veta hur man egentligen gör när man skriver. Jag vill hellre göra på mitt eget sätt.

Jag har ingen ny bokidé just nu så det lär dröja. kanske om 3 år. Den som lever får se...

Foppa säger: Vad tycker du om att man kanske höjer bokmomsen?

   Karin Alvtegen säger: Det vore synd nu när folk köper så mycket böcker. Men jag har inte riktigt satt mig in i utredningen så jag ska nog egentligen inte uttala mig.

silvia säger: vilken av dina egna böcker tycker du själv mest om?

   Karin Alvtegen säger: Oj. Det där är en svår fråga. Jag tycker nog lika mycket om dem allihop men av olika anledninngar. När en bok väl är färdig och ligger ute i diskarna så är de liksom inte "mina" längre. Det är de bara så länge de befinner sig i min skalle, alldeles privata. Det kan nästan kännas som en sorg när de inte bor kvar där längre. Men mina favoritkaraktärer är Sibylla i "Saknad" och Maj-Britt i "Skam". Jag kan längta efter dem ibland, men de har flyttat hemifrån.

   Karin Alvtegen säger: Hejdå! Det var himla kul att chatta! Jag har aldrig gjort det förut.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln