Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Storslaget – och helt utan bevis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-29

Petter Larsson läser konspirations- teorier om CIA och 11 september

CIA-agenter fjärrstyrde planen in i World Trade Center och utlöste sprängladdningar i tornen. Det tredje planet, mot Pentagon, var en missil. Och det fjärde sköts ned eller sprängdes inifrån. Syftet: att ge de nykonservativa hökarna en förevändning att invadera Afghanistan och Irak.

Det är några av de halsbrytande påståenden som den tyske före detta ministern Andreas von Bülow lanserar i sin storslagna konspirationsteori CIA och 11 september. Boken har sålt i 100 000 ex i Tyskland, vilket möjligen säger mer om den i och för sig sunda misstron mot regeringar och säkerhetstjänster än om dess kvalitet.

Man ska inte underskatta CIA:s skrupelfrihet, men att ta livet av 3 000 amerikaner är ändå något annat än skitiga småkrig i andra länder - och skulle kräva tusentals personers samarbete och tystnad. För att påstå något sådant krävs, tja, bevis.

Vilket är vad von Bülow saknar.

Så istället försöker han slå hål på den officiella versionen. Utan att lyckas något vidare.

Mycket påstås helt utan belägg. Annat hämtas från obskyra publikationer på internet - bland annat American free press, en antisemitisk, homofob skrift på yttersta högerkanten - medan de officiella utredningar som gjorts lämnas åt sidan.

Och de "kritiska frågor" som ställs är ofta av typen "om det nu var ett plan som flög in i Pentagon, varför dog ingen på marken och var är de döda passagerarna?"

Där rätt svar är att underkänna frågan: 125 döda i Pentagon, 64 på planet, 184 av dem har identifierats.

Hade jag varit lite mer konspiratoriskt lagd hade jag undrat om inte von Bülow fått betalt av CIA för sin bok - i syfte att misstänkliggöra all kritik av säkerhetstjänsterna. Med sådana belackare behöver CIA inga försvarare.

Debatt

Andreas von Bülow

CIA OCH 11 SEPTEMBER

Petter Larsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.