Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Gå inte på de falska valen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-17

Petter Larsson möter Arundhati Roy i intervjuform

Arundhati Roy.

”Jag är en person som definitionsmässigt alltid befinner sig på den förlorande sidan”, säger Arundhati Roy mot slutet i journalisten David Barsamians intervjubok Författare räknar inte röster.

Socialt och ekonomiskt är det förstås nonsens: här talar en uppburen bestsellerförfattare och en av vänsterns globala fixstjärnor.

Men det är en bra sammanfattning av hennes politiska hållning, och kanske själva essensen i att vara radikal: aldrig vara nöjd, alltid tro på förändring.

Med risk för att vara både ohistorisk och högtravande: kanske har vi aldrig behövt den sortens motgift mot eliternas förnöjsamhet - som presenterar sig som ”realism” - så mycket som nu, då politik mest går ut på att finjustera en våldsam och ojämlik ordning.

Denna den eviga oppositionens politik genomsyrar de fyra långa intervjuerna. Barsamian ställer inte direkt några kritiska frågor och det hela blir ett samtal mellan meningsfränder där alltför lite följs upp. Det blir mer bredd än djup. Roy får svepa till med en bra formulering, och så är saken biff. Jag gissar att det beror på att intervjuerna inte var tänkta att ges ut i bokform när de gjordes.

De biografiska delarna - uppväxten i Kerala, erfarenheterna av att vara både rik och hatad, av könsförtrycket och den eviga frågan om en ny roman - hålls kort. Tyngdpunkten ligger på kända Roy-teman: kampen mot dammarna i Indien, hindufascismen, Världsbankens brott, Irakkriget och globaliseringsrörelsens motståndskamp.

En sak blir dock tydligare än om man bara läser enstaka Roy-texter: gång på gång bryter hon med de falska valens polarisering. Hon motsätter sig BÅDE kommersialism och ”traditionellt” grundat förtryck, BÅDE stat och kapital, BÅDE nyliberal globalisering och nationalism, för att ta några exempel.

Och hon gör det utan att hamna i en mjäkig mellanposition. Tvärtom håller hon hårt fast vid några enkla idéer: ekonomisk jämlikhet, decentraliserad demokrati, civil olydnad.

Det är viktigt. De falska valen uppställs så att vi frivilligt ska välja det minst onda: statskontroll framför terrorism, nyliberalism framför nationalism. Den som kritiserar det ena förväntas ansluta sig till det andra. Den som inte är med är emot.

De valen måste genomskådas och underkännas om en radikal politik ska vara möjlig.

Som Roy säger: ”Mullorna i den kristna världen, mullorna i den hinduiska världen och mullorna i den kristna världen står alla på samma sida. Och vi är emot dem allesammans.”

Intervju

David Barsamian

FÖRFATTARE RÄKNAR INTE RÖSTER

Petter Larsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.