Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

"Vi förmedlar kvinnornas historier"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-30

Läs hela chatten med Anders Roslund och Börge Hellström

Författarduons böcker skildrar de prostituerades hårda verklighet.

Den är så grym att de i sina romaner valt att inte berätta allt.

- Vi går så långt som vi tror att läsaren orkar ta emot - längre, det skulle bli omöjligt att läsa, säger de.

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Hej... nu sitter vi här båda två, Roslund/Hellström, dvs Anders och Börge. Ser med spänning fram emot era frågor och hoppas att vi kan besvara dem...

gurkan säger: Är det inte svårt för en man (ni ser inte så jätteunga ut på bilden) att sätta sig in i hur en ung tjej tänker? Har ni träffat någon drabbad personligen när ni skrivit på boken?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Det är självklart svårt att som två drygt fyrtioåriga män sätta sig in i hur unga kvinnor tänker och känner - men vi har i den här boken precis som i förra gjort en omfattande klassisk grävande journalistisk research, och mött massor av kvinnor, prostituerade och tvångsprostituerade och det är deras berättelser vi försöker förmedla. De reaktioner vi fått efteråt gör att vi tror att vi kommit ganska nära.

kijo säger: Hur lärde ni känna med varann?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Anders gjorde en dokumentär om organisationen KRIS - Kriminellas Revansch I Samhället - som Börge var med och grundade. Anders arbetade då på Aktuellt och följde KRIS arbete under ett år. När filmen (Lås in dom) sändes fortsatte vi att umgås och snart insåg vi att vi ville skriva tillsammans.

tiina säger: Vem av er gör vad när ni skriver böckert? Är det svårt att samarbeta?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Det ÄR svårt att samarbeta - men oerhört roligt. Vi har levt så olika liv, har så olika bakgrunder och kompletterar varandras kunskap. Men det räcker nog inte med det - det gör många - vi gillar varandra också... Det är som att arbeta i en väldigt liten redaktion där man aldrig är ensam i idéarbetet.

pj säger: Till börge:Har du fortfarande kontakt med KRIS?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Nej! Jag har s a s gått vidare, såsom många andra i KRIS har gjort.

Lisen säger: Såg nånstans handeln med kvinnor är värre i verkligheten än vad ni skriver. Varför skriver ni inte HUR jävligt det är?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Vi går så långt som vi tror att läsaren orkar ta emot - beskriver tydligt vad kvinnorna utsätts för, men att gå längre, det skulle bli omöjligt att läsa.

ella säger: Hur känns det att ha vunnit "GlasNyckeln" ??

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Vi är stolta förstås, att med första boken få ett sådant erkännande. Ett slags varudeklaration vi alltid kan ha med oss.

Anne säger: Läser ni böcker själva???

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Massor, förstås. Just nu tar läsandet av rättegångsprotoll och förhör ganska mycket tid, men vi läser gärna kriminalromaner förstås, och i övrigt blandad skömlitteratur, det finns så oerhört mycket bra.

Malin säger: Börge! Vill bara säga GRATTIS!!! Malin (fd Växelhäxa)

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Tack Malin! Har tagit med mej mycket av vår tid tillsammans på taxi när jag skriver/ Kram

nyfiken säger: Har ni kontakt med kriminella när ni skriver era böcker?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Absolut! Det är en del av förutsättningarna när vi skriver. Både Anders och Börge har varit övervakare åt några av landets tyngsta förbrytare.

Marco säger: Har ni några förebilder?? Sjöwall/Wahlöö?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Vi har stor respekt för Sjöwall/Wahlöö - duon bröt ny mark för svensk litteratur. En av de många förebilder vi tagit med oss och i vårt eget skrivande.

(utan sign)säger: Bra bok med ett hemskt och verkligt scenario. Jag hör den på CD, men enligt min uppfattning är det fel person som läser, vad tycker ni? I vilken mån kan ni påverka det valet?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Ljudboken tycker vi mycket om - och vi gillar verkligen Shantis tolkning. Vi var med och påverkade valet av honom.

Mikael säger: Vilka förbrytare har ni varit övervakare åt?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Det varken kan, får, eller vill vi tala om.

Linus säger: Hur är det att skriva två stycken, tänker på att det kan vara kanske som ett förhållande ?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Absolut, känns som om man träffar kollegan mer än sambon...men vi är strikt professionella...

Ann-Kristin säger: har ni träffat på trafficking i verkligheten ??

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Ja, i olika former. Den finns tyvärr överallt, när oss, nära dig. Vi har träffat både flickor och köpare.

martin säger: Kommer det film med era böcker?

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Det pågår förhandlingar just nu.

   Anders Roslund/Börge Hellström säger: Och där tog tiden slut. Tack för att ni läst, och för att ni frågat. Anders och Börge.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln