Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

L-ordet stöddigare på engelska

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-02

ULRIKA STAHRE läser om hur en ny feminism är möjlig

Tiina Rosenberg tar tag i L-ordet.

L-ordet är snyggare på engelska än på svenska. Engelskans L-word är inte bara namnet på en hyfsat underhållande tv-serie, lesbian är också både substantiv och adjektiv. Därför stöddigare, ett subjekt. Svenskans lesbisk är bara ett adjektiv, en beskrivning, ett utpekande av ett objekt som också kan anses vara på ett visst sätt.

När Tiina Rosenberg tar tag i L-ordet och nystar dess väg in i och ut ur ett allmänt medvetande, breddar hon blicken till relationen mellan queerbegreppet, queeraktivismen, radikalfeminismen, den lesbiska kampens 70- och 80-tal och nuets (o)möjligheter: en samlad feministisk rörelse som förmår se förbi heteronormativa vardagskrav. Det blir stundtals hackigt med en del onödiga omtagningar men kombinationen av forskningsreferat och intervjuer gör den pedagogisk och framför allt närvarande.

Att diskutera människor och grupper, rättigheter och möjliga steg på vägen mot ett helt annat samhälle - där kategorierna saknar betydelse och maktordningarna successivt upphör - utan att själv sortera, väga och mäta är omöjligt. Därför är det ganska intressant att själva kategoriseringen tillåts bli utgångspunkt och huvudsak.

De citerade intervjusvaren är oftast genomtänkta, ibland virriga, ibland provocerande. De leder vidare tillbaka i en samtidshistoria som tål att grävas fram och tål att påminnas om: hur den lesbiska kampen inkluderat kvinnors rättigheter och hur jämställdhet tvärtom ofta betytt "...den till stat och nation knutna politik som gjort livet något mer uthärdligt för hjältinnan i jämställdhetsberättelsen: den heterosexuellt gifta arbetande modern."

Det är drastiskt uttryckt men har fog för sig. Alla måste våga se längre. I alla fall om vi inte vill ha någon annans kaka, utan bygga om hela bageriet.

Samhälle

Ulrika Stahre

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.