Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Läppar lika blå som ögonen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-27

Camilla Läckberg är fascinerad av mord, psykopater och Agent X9

Camilla Läckberg är övertygad om att alla har en mördare i sig.

-Hotar någon mina barn med kniv, så skulle jag kunna sätta en kula i den killen utan att tveka.

Själv har hon avlivat offer i ett kvartssekel. Redan som fyraårig bilderboksförfattare lät hon tomtefar mörda tomtemor.

En mördad liten flicka hittas i havet. Det är upptakten till Camilla Läckbergs bok "Stenhuggaren".

Camilla Läckbergs kriminalromaner "Isprinsessan" och "Predikanten" har fått mycket beröm och blivit översatta till flera språk. I Tyskland kallas Läckberg "Schwedens neuer krimistar".

Nu kommer tredje boken om kriminalassistent Patrik Hedström vid Tanumshede polisstation, "Stenhuggaren". En mördad liten flicka hittas i havet "med det långa håret klistrat runt ansiktet och läppar lika blå som ögonen".

Som läsare är man snart fast. Samtidigt som man febrilt söker gåtans lösning får man fascinerande inblickar i olika människors liv och hemligheter, både i dagens och 1920-talets Fjällbacka.

Mördad tomtemor

Camilla Läckberg är en driven författare som vet precis vad hon gör.

Redan som fem-sex-åring la hon alla godispengar på Agent X9 och Seriemagasinet, hade läst nästan alla Agatha Christie innan hon fyllde tio och tog sen livet av än den ena, än den andra i sina uppsatser i skolan. Inte så oväntat kanske när hon redan som fyraåring lustfyllt hade ritat en mördad tomtemor med blodet droppande från tomtemössan.

Som vuxen blev hon civilekonom. För några år sedan gick hon en kurs i att skriva kriminalhistorier. Det blev den tändande gnistan.

I dag är hon författare på heltid och leder själv en skrivkurs via internet. Hennes bollande med deckartermer som red herring (blindspår), cliff-hanger (spännande följetong) och true crime (historier som bygger på riktiga rättsfall) visar att hon kan det mesta om berättarteknik i spänningslitteratur.

-Jag trodde att författare har en gudabenådad gåva att skriva. Men jag märker mer och mer att det är ett hantverk, något man lär sig, säger hon.

Fascination inför psykopater

En central fråga i hennes romaner är vad som driver människor att begå den värsta synden-att ta någon annans liv.

-Jag tror alla är kapabla att mörda. Men vi har olika höga spärrar. En del kan mörda för en cigarett, andra för pengar.

Sen berättar hon om sin fascination inför psykopater, att de förmodligen är födda med en hjärnskada som gör att de inte har något samvete. Att det nog är uppväxten som avgör om de blir iskalla företagsledare eller mördare.

Men även om en psykopats ribba för att mörda ligger lägre så går de ofta inte så långt.

-Den största motvikten mot onda handlingar tror jag är sociala regler. Man accepterar reglerna för att få vara med och leka i samhället, reglerna är ett större hot än fängelsestraff.

-I Nazi-Tyskland såg man vad som hände när de sociala reglerna lyftes. Folk angav sina grannar i vetskap om att de skulle bli avrättade. I ett vanligt samhälle hade de nöjt sig med att snacka skit på bygden. Men plötsligt var det socialt accepterat.

Sociala regler fanns det fullt av i lilla Fjällbacka när Camilla Läckberg växte upp. Hon vet allt om småstadsmentaliteten, men har inte drabbats av samma öde som författaren Hilma Strandberg som frystes ut på 1880-talet när ortsborna kände sig förlöjligade. Tvärtom.

-Jag var nervös, jag skriver ju att ortsborna är skvallriga. Men de har tagit böckerna som sina och köper dem till gäster på besök, berättar Camilla Läckberg.

Det är inte bara i Fjällbacka hon läses. I dag kan Camilla Läckberg leva på bokinkomsterna. Tack vare hårt slit och maken Micke som ofta tagit hand om barnen.

-Jag skulle inte rekommendera någon att få två barn och skriva böcker samtidigt. Ibland har jag suttit och lipat medan jag skrev. Men nu är jag glad att jag gjorde det.

Fakta: Camilla Läckberg

3 svar från Camilla Läckberg

Camilla Läckbergs boktips till...

Joachim Kerpner

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln