Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Krogträsket inifrån

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-03

GUNDER ANDERSSON läser en underbar samtidsskildring

Lena Kallenberg vet vad hon skriver om, hon har själv jobbat i krogbranschen.

nnKrogskildringar går det tjugo på dussinet i svensk litteratur - från gästens perspektiv. Motsatt utgångspunkt, alltså romaner om köksregionen och serveringspersonalens villkor kan jag inte påminna mig en enda sedan Olle Länsbergs Restaurant Intim från 1945. Bara det gör Lena Kallenbergs Coola Krogen unik i sitt slag.

Hon har wallraffat en del själv, arbetat på olika krogar men också byggt vidare på verkliga händelser i Stockholms krogvärld under senare år. En hel del har hänt sedan Länsbergs tid, då det största problemet var köksmästarens supande. Här är den finske kocken Harris ölhävande bullshit i jämförelse med annat.

Den nyutexaminerade Gloria Andersson, en något överviktig flicka med "en skiftning i kulören" (hennes mor är chilenska, fadern en förlupen portier) hamnar efter en mjukstart i grillkiosken hemma i Tierp på restaurang CK i hörnan Olof Palmes gata/Vasagatan. Den görs senare om till nattklubben Coola Krogen innan den efter ett skottdrama och stora knarkbeslag åter byter namn, nu till det kärnsvenskt hurtfriska Kolla Krogen.

En par perioder jobbar Gloria också i ett stort hotells katakombliknande köksmiljöer och på en hamburgerbar där arroganta poliser kräver att få äta gratis - vilket de får.

nnDet är en rätt underbar samtidsskildring Lena Kallenberg levererar, en osofistikerad nytändning av den gamla arbetarromanen. Utan större åthävor blottar hon vad som finns bakom samhällets och restaurangvärldens ofta glassiga fasader: usla arbetsförhållanden, svarta pengar, illegala svartjobbare som transporteras från inhysning i förortsbaracker till jobb i innerstan för svältlöner, maffiametoder, knarkhandel. Personalen tilldelas "vitaminpiller" för att orka arbeta mer.

Miljöskildringen är tät och intensiv, både från de inre räjongerna och serveringslokalen. Olika gäster blir tydligt profilerade och Kallenberg förmedlar obetalbara scener från kaoset bakom bardisken i samband med ett kändistätt introevenemang, där snobbighet går hand i hand med översitteri och ren sadism. En glödande cigarrett bränner som av en händelse genom behån när serveringen inte går fort nog.

nnMen mitt i det sociala dramat som accelererar efterhand, med hot och gangstermetoder under en polerad yta, är det en roman med mycket humor. Det gäller inte minst jargongen i köket, där tonen kan vara rå men hjärtlig, kamratskapen frodas och invandrarsvenskan ibland får rent poetiska dimensioner. "Som man kokar får man äta." "Jul, ett tillstånd av vanfett!"

nnNär Gloria, ömhetstörstande och med en ständigt malande känsla att hon inte "duger", återfinner sin far och de ger sig ut på en pimpeltur mitt i smällkalla vintern är det som att träda in i en annan värld: något lantligt svenskt, för evigt förlorat. Samtidigt representerar Gloria ett Sverige där motsatserna integreras. Ut ur krogdjungelns skumrask, matos och ölrap träder fram en mycket levande människa. Sannolikheten är stor att du möter henne nästa gång du går på krogen.

En bok för alla

Roman

Gunder Andersson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.