Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Tveir Bókum

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-28

Halldór Laxness.

Halldór Laxness trilogi Íslandsklukkan - Islands klocka - skrevs i början av 40-talet, parallellt med födelsen av den isländska republiken. Innan dess var landet koloni under Danmark och riktigt illa hade man det i slutet av 1600-talet när danskarna använde ön som ett slags handelsbod att plundra.

Det är kring sekelskiftet 1700 som Laxness låter trilogin utspela sig: fylld av historiskt material och med ett slags återhållen stolthet drivs handlingen framåt genom den första och de två resterande delarna, Den ljusa mön respektive Brand i Köpenhamn.

Vid sidan av huvudpersonen Jon Hreggvidsson, den dödsdömde som tvingas fly Island över Nordeuropa för att hamna i Köpenhamn, har den skriftlärde och samlaren av isländska manuskript Arne Arnaeus stor betydelse. Denne är tecknad efter den högst verklige Árni Magnússon, ämbetsman och professor i Köpenhamn vars insamlande av isländska handskrifter räddade stora delar av den fornisländska litteraturen.

Islands klocka ges ut av Atlantis i en tvåspråkig utgåva, i Peter Hallbergs samtida, slitstarka översättning, varför den som kan eller är nyfiken på originalets vackra thorn-ljud eller de betonade ändelserna - -ir och -ur har alla möjligheter.

Claes Wahlin

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.