Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Jag skrev boken för att bli lycklig”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-25

David Grossman prisas för sin roman om kärlek i Jerusalem

–Om man tar ifrån unga människor deras naivitet och hoppfullhet, deras tro på att de kan förändra världen – vad återstår då?

Israeliske författaren David Grossman trotsade verkligheten med ”Flickan i underjorden”, en förtrollande roman om brott och straff, mod och kärlek, en magisk saga med lyckligt slut.

jag var fullständigt utmattad –Jag skrev ”Flickan i underjorden” för att bli lycklig. Före den hade jag i fyra år arbetat på en roman om ett komplicerat förhållande vilket gjorde mig fullständigt utmattad och höll på att förstöra mitt liv, säger den israeliske författaren David Grossman.

David Grossman anses vara Israels främste författare. Han är känd för sitt engagemang i Palestinakonflikten och har i en rad böcker och krönikor skildrat hur den påverkar befolkningen i hemlandet.

-Att leva i rädsla krymper själen. Människorna blir cyniska och fatalistiska. På senare år är det som om vi förlorat vår tro att människor kan ha en inneboende godhet. Om du vågar släppa fram dina känslor kommer du att plågas. Vill du slippa plågas stänger du av dina känslor. Det är svårt att leva i dagens israeliska klimat för alla ålders-kategorier.

Utspelas i Jerusalem

”Flickan i underjorden” utspelas i Jerusalem och dess mer sjaskiga kvarter. Tamar, en ung, vacker kvinna, ger sig ned i undre världen för att, med sig själv som lockbete, leta reda på sin nerknarkade bror. På stadskontoret i samma stad får den sextonårige Asaf i uppdrag att leta rätt på ägaren till en herrelös

labrador. Så fort de kommit ut på gatorna börjar hunden springa och Asaf springer efter. Han är övertygad om att hunden själv ska finna sin ägare. Vad han inte vet är att hans liv kommer att förändras. Han kommer att möta kärleken.

För ”Flickan i underjorden” tilldelades David Grossman Israels mest prestigefyllda litterära utmärkelse, Sapirpriset. Den blev också en bästsäljare och såldes i över 100 000 exemplar innan den påbörjade sitt internationella segertåg.

-Att den blev så populär i Israel tror jag beror på att den tillåter ungdomar att vara idealistiska och naiva och beskriver den första stora kärleken med det allvar den förtjänar. Jag tycker om att skriva om unga människor och barn för de tar ingenting för självklart, allting är nytt för dem.

David Grossman studerade nattlivet i Jerusalem under nio månader innan han skrev boken.

Tusentals hemlösa

–Det finns ett nytt fenomen i Israel och det är de tusentals barn som lever hemlösa på gatorna. De har förlorat kontakten med sin familj. Efter Sovjetunionens sammanbrott kom en våg av fattiga, ryska familjer till Israel. Men många föräldrar klarade inte av den press det innebär att leva här. De brydde sig inte om sina barn. Det är chockerande. Eftersom det mesta av våra pengar går till bosättningarna, ockupationen och säkerheten finns det inte särskilt mycket kvar till sociala problem.

Ett annat fenomen är att unga, välutbildade israeler emigrerar till USA, Europa och Australien.

–Det får mitt hjärta att brista. Israel är den plats där vi borde få leva det liv vi vill, inte bara överleva. Men de kan inte vänta.

Slipper skatta

Något som kan förvåna en utomstående är att ortodoxa judar som studerar Toran, de heliga, religiösa skrifterna, slipper betala skatt och deras söner inte behöver göra värnplikt.

–Bara jag tänker på det blir jag rasande. Mina söner och jag själv har tjänstgjort i armén, för att garantera deras säkerhet. Majoriteten av israelerna är emot det här förhållandet. Det beror på att regeringen behöver ultraortodoxa småpartier för att hålla sig kvar vid makten.

Fakta: David Grossman

3 svar från David Grossman

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln