Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Hon ger en röst åt de övergivna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-27

I "Syster och bror" skriver Trollope om de adopterades sökande efter en egen identitet

Att aldrig riktigt våga släppa någon in på livet. Att leva med en grundläggande känsla av övergivenhet.

- Adoption är inte så enkelt som vi en gång trodde, säger engelska författaren Joanna Trollope.

Joanna Trollope.

Inför sin roman . Syster och bror. talade hon med hundratals vuxna som lämnats bort som barn av sina mödrar och vilka konsekvenser det fått för deras fortsatta liv. Boken handlar om syskonen David och Nathalie som så länge de kan minnas vetat att de är adopterade. De har aldrig känt något behov av att ta reda på vilka deras biologiska föräldrar är. Att vara adopterad, har de intalat sig, innebär inte att vara övergiven utan att vara utvald. De befinner sig mitt i livet, med egna familjer och barn när Nathalie plötsligt beslutar sig för att söka sina rötter.

Att finna sina rötter

Ett läkarbesök tillsammans med dottern blir startpunkten. Var har hennes dotter fått sin hörselskada ifrån? Varifrån kommer hon egentligen själv? Nathalie bestämmer sig för att leta rätt på sin biologiska mor. . Under mina samtal med vuxna adopterade blev det tydligt att många först när de själva fått barn börjat fundera över sitt ursprung och vilken ärftlighet de bar på. Det är känsliga frågor och jag var osäker på om någon skulle våga tala med mig. Men för adopterade människor är sökandet efter en egen identitet av central betydelse och därför var de förvånansvärt öppna.

Ogift - en skam

De människor Joanna Trollope kom i kontakt med hade haft unga engelska mammor. . Ända in på 60- talet var det en social skam att bli ogift mor. En tonåring som blev gravid hade mycket små möjligheter att ta hand om sitt barn och tvingades ofta att adoptera bort det av sina föräldrar och släktingar. Så är det gudskelov inte idag. I det här avseendet har samhället ändrats till det bättre. Joanna Trollope upptäckte flera gemensamma tankar och reflektioner hos sina intervjuoffer. En del sa att om din mamma inte älskade dig utan gav bort dig, vem skulle då kunna älska dig? Andra att de har svårt med innerliga, djupgående relationer, även gentemot sina barn.

De övergivna

En av de experter som är mest insatta i ämnet är amerikanskan Nancy Verrier. Hon har sagt att den övergivna babyn bor i den adopterade resten av livet. Tyvärr hörde jag under mina intervjuer inget som motsade detta. I England har vuxna adopterade barn rätt att få veta vilka deras biologiska föräldrar är. . De kan ha skapat sig en fantasibild av en idealmamma. Det finns ett gap mellan fantasin och idealismen å ena sidan och verkligheten å den andra. Man skulle även kunna uttrycka det på ett annat sätt: Resan är ofta mycket bättre än ankomsten.

En bestseller

Skadan kan aldrig repareras. Men man kan lära sig att leva med den. Det är den slutsats Joanna Trollope dragit av alla sina samtal och som hon låter huvudpersonerna erfara i sin roman . Syster och bror.. Joanna Trollope har haft imponerande framgångar med sina osentimentala skildringar av samlevnadsproblem i dagens samhälle. Hennes böcker ligger alltid högt på de brittiska bestsellerlistorna och hon har med åren även skaffat sig en stor svensk läsekrets.

Lever ensam

Joanna Trollope lever ensam sen fem år tillbaka efter sin andra skilsmässa och säger att hon trivs utmärkt med sin nyvunna frihet. . Jag har två barn, två styvbarn, tre barnbarn och en gammal mamma som fortfarande lever så jag har fullt upp. Jag tycker om att mogna . visserligen värker kroppen lite här och där men än så länge har jag ingen anledning att klaga.

3 svar från Joanna Trollope

Varm, humoristisk och mänsklig

Kvickt, intelligent och oemotståndligt

En fascinerande ny bekantskap

Sant och falskt om Da Vinci-koden

Läckert, lättlagat och inspirerande

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln