Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Trädgården ett rum av frihet”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-01

Palmstierna och Kvant om odling som motvikt till stress

För 20 år sedan var det ingen som brydde sig.

Idag har trädgårdsodling utvecklats till en väckelserörelse.

-Trädgården är det sista fria rummet där vi bestämmer själva. Man kan göra vad man vill och det spelar ingen roll hur man ser ut.

Det säger Inger Palmstierna som tillsammans med Christel Kvant gett ut praktverket "Vår trädgård".

Inger Palmstierna och Christel Kvant

-Folk lever så hektiskt. Vi ska vara nåbara överallt, dygnet om. Trädgårdsodling är den perfekta motvikten. En blomma växer i den takt den alltid gjort. Det är en lugn och pålitlig process. Det finns en andlig dimension i den vördnad för skapelsen som man inte kan låta bli att känna, säger Christel Kvant.

Inger Palmstierna har odlat växter så länge hon kan minnas.

-Min pappa hade en kolonilott och jag var alltid med honom och sådde frön. Under min skoltid jobbade jag i blomsteraffär, var springbud, arbetade i växthus och rensade ogräs.

Utbildad hortonom

Så småningom insåg Inger att hon ville ha papper på det hon kunde och genomgick en femårig högskoleutbildning till hortonom.

Christel Kvant arbetade med miljöreportage och forskade på avloppsvatten när hon i början av 80-talet besökte en fantastisk slottsträdgård i England.

-Den väckte en längtan i mig. När jag bläddrade i trädgårdstidningar slog det mig: Tänk om jag kunde få skriva om sådana saker. Då sa en god vän till mig: Men det är väl inte för sent. Sätt igång!

Och så gjorde hon det. Först i Helsingborgs Dagblad, sedan i Femina.

Idag är Inger Palmstierna och Christel Kvant välkända trädgårdsskribenter med en rad böcker bakom sig. De kände inte varandra när de fick i uppdrag att göra en heltäckande grundbok med svenska förhållanden som utgångspunkt.

-Vi har jobbat parallellt och kört åt samma håll. Det var rena turen att personkemin fungerade så bra.

Det kan tyckas pretentiöst, ja, till och med omöjligt att täcka in alla de frågor som trädgårdsägaren behöver ha svar på. Ändå har vi siktat mot stjärnorna och försöker göra just det i "Vår trädgård".

Levande varelser

Många entusiastiska nybörjare köper växter för en smärre förmögenhet och förväntar sig att resultatet ska se ut som på de bilder som varit inspirationskällor. Vilket det sällan gör.

-Om man ska kunna förverkliga drömmen om ett rofyllt paradis med plaskande springvatten och doftande blommor behövs kunskap. Växterna är levande varelser. De behöver planteras i jord som passar dem. En del trivs i sol, andra i skugga. Det är först när man förstår vilka förutsättningar ens trädgård har som man kan välja rätt växter.

-Men det tristaste scenariet är när folk börjar tänka: Gör jag rätt nu? Trädgårdsodling ska inte vara någon uppvisning, ingen ny plikt, då går själva idén förlorad. Huvudsaken är att man trivs själv.

Hela livet

Inger Palmstierna skulle vilja att trädgårdsböckerna kom ut på hösten istället för på våren.

-Då kan man sitta hela vintern och planera. Trädgårdsböcker är som kokböcker. Man tycker om att bläddra i dem, gotta sig i dem - även om man inser att man inte kan göra likadant.

Trender kommer och trender går. Men fastnar man i trädgårdstrenden är risken stor att man blir kvar - något man kan ha glädje av resten av livet.

FAKTA: Inger Palmstierna

FAKTA: Christel Kvant

3 svar från Christel Kvant

Inger Palmstiernas boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln