Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Våga slösa med din tid”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-01-24

Annika Borg visar vägen bort från prestationskrav och dåligt samvete

Försöker leva som hon lär Annika Borg har själv ett mycket aktivt liv men försöker varje dag att vara ”stundfrälst från oro”. Det vill säga få en stund då hon kan känna sig lugn och hel och uppleva att tillvaron har sammanhang och mening.

Fånga inte dagen! Lev inte som om varje dag vore den sista!

Annika Borg har skrivit en bok som går på tvärs mot alla de mantra som inpräntats i oss.

– Numera ses det som en dödssynd att inte vara aktiv och ha full koll. Men det är okej att släppa taget, du behöver inte tindra mot omvärlden varje sekund.

Annika Borg är teologie doktor och präst i Svenska kyrkan sedan 15 år. Hon har skrivit många orädda debattartiklar och regelbundet medverkat i radioprogrammet ”Tankar för dagen”. Nu debuterar hon som författare med boken ”Det är ingen fara, du är människa”.

– Den innehåller tankar och reflektioner kring frågor som jag funderat länge över. Jag är så privilegierad att det är mitt jobb att gå omkring och fundera.

Annika Borg läser gärna lyrik. Hon har i sin ägo en svart, nött bok på vilken det står: ”Rysk poesi”. Ett av hennes favoritcitat lyder: ”Jag ångrar aldrig åren som förgäves slösats bort som blom från vit syren”.

Det är poeten Sergej Jesenin som skriver så, 1925.

– Hans ord visar en livshållning som är något helt annat än vår tids jagande efter innehåll och resultat. Allt i livet har blivit projekt som vi ska lyckas med – relationer, barn, matlagning, inredning, kroppen, släkten och jobbet, jobbet, jobbet.

Inte bara nytta

– Men vad skulle hända om vi började leva på ett annat sätt och såg livet mer som blom från vit syren? Om vi insåg att livet inte alltid har ett mål, en mening eller en glasklar riktning? Om vi kunde säga till oss själva att det här beslutet är inte så viktigt, det jag gör nu påverkar mig inte för resten av livet, jag kan ändra mig. Ja, vad skulle hända med oss då? Antagligen skulle vi bli friskare och gladare. Och vi skulle sluta med att försöka se nyttan med allt.

Annika Borg medger att det är lät­tare sagt än gjort, särskilt om man har små barn och ett krävande arbete.

– Vi lever i en kollektiv lögn som säger att vi kan klara allt. Vi får inte erkänna att det inte går. Visst har vi system som fungerar hjälpligt men de tar inte hand om våra känslor av otillräcklighet och dåligt samvete.

Barnen har det bra

Dock har hon tröst att ge.

– Svenska barn är i dag i centrum på ett sätt som är unikt i världen och historien. De är mycket mer tillsammans med sina föräldrar än tidigare generationer. Och kvinnor har arbetat under större delen av mänsklighetens historia. Det var bara på 50-talet som det var vanligt med hemmafruar. Så jag tycker att vi ska lugna ned oss en smula.

– Dessutom har barn en egen obändig livsvilja, livsglädje och nyfikenhet som bara finns där, alldeles av sig själv. Och som räcker långt. De behöver inte aktiveras hela tiden – det klarar de så bra på egen hand.

Eftertanke nya ledstjärnan

Dagens idealmänniska ska ständigt vara på väg, flexibel och öppen för att lära om och lära nytt. Vi ska leva i ett livslångt lärande inom många av livets områden.

– Men vem orkar egentligen det? Vad gör en sådan livshållning med oss? Vi blir stressade och mår dåligt. Välbefinnande och lugn föds av att man får känna sig nöjd och gräva där man står och förvalta sina kunskaper och erfarenheter.

– En grundläggande insikt om människan är att när det skiftar snabbt i livet och mycket händer samtidigt ska man vänta med att fatta viktiga beslut. Därför är jag övertygad om att eftertanke, långsiktighet och tid kommer att vara ledstjärnor i morgondagens värld.

Fakta/Annika Borg

Annika Borgs boktips till...

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln