Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Jag gillar inte att läsa böcker”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-14

Marjaneh Bakhitiari är en av årets hetaste debutförfattare

”Ett öga rött”, Jonas Hassen Khemiris rapport från en invandrarförort, fick ett lysande mottagande.

Nu kommer en kvinnlig motsvarighet.

”Kalla det vad fan du vill” är en kaxig, rolig skildring av ett mångkulturellt Malmö.

Författare: Marjaneh Bakhitiari, 24.

Inte invandrarförfattare Marjaneh Bakhitiari kan knappt tänka sig något värre än att bli beskriven som en invandrarförfattare.

När Marjaneh Bakhtiari läser ovanstående text blir hon säkert rasande. Ve den som antyder att hon kommer att bli nästa stora ”nysvenska” författare. För att understryka hur oerhört viktigt detta är spelar hon in alla intervjuer med journalister på band. Och om vi inte passar oss kommer hon att ringa upp oss eller maila oss efteråt och be oss exakt förklara vad vi menar.

Men faktum kvarstår – hon är en sällsynt begåvning och det var länge sedan jag läste en lika skarpsynt, välskriven och kvick debutbok.

Tyvärr är hon inte lika rolig att tala med.

Det här är i alla fall vad hon sa:

– Jag har fördomar mot folk. Jag är snabb på att skaffa mig en uppfattning. Sen kan det ofta visa sig att den är fel. Men då är jag lika snabb på att ändra uppfattning igen.

– Jag kan inte riktigt svara på varför jag skrev boken. Skönlitteratur är inte min grej. Jag gillar att se på tv, inte att läsa böcker.

Hennes favoritprogram är ”Vänner”, ”Simpsons” och David Lettermans talkshow.

Satirisk bild av svenskar

– Efter tre minuter kommer det ett skratt. Sen växlar man till nästa scen. Jag har byggt upp min bok på samma sätt.

”Kalla det vad fan du vill”, som utkommer 22 mars, växte fram med hjälp av förlaget.

– Jag skrev hackigt, utan sammanhang. Jag drog in en väldig massa karaktärer i handlingen och då läste jag någonstans att det var amatörmässigt att göra så.

Marjaneh Bakhitiari lät sig dock inte påverkas utan fortsatte att utveckla sitt myllrande persongalleri.

Huvudpersoner i ”Kalla det vad fan du vill” är familjen Irandoust, som flyttat från Iran till Malmö på 1980-talet. Modern Panthea är en utbildad kärnfysiker som jobbar på dagis och anstränger sig oerhört för att passa in i sitt nya hemland. Fadern Amir är före detta bokförläggare och poet. Han startar en pizzeria, där han för ständiga diskussioner med sina landsmän, vilket går ut över förtjänsten. Kunder ses mest som störande inslag. Dottern Bahar, 16 går i gymnasiet, har en svensk pojkvän och genom umgänget med honom och hans föräldrar tecknar författaren en satirisk bild av välmenande, lite korkade svenskar. För den tonårige sonen Shervin börjar kompisarnas åsikter konkurrera ut föräldrarnas.

Alla älskar att prata

Runt familjen kretsar folk från Mellanöstern och Chile, Jamaica och Grumslöv. Gemensamt för deras vänner är att alla älskar att prata om sina barn och har haft det väldigt gott ställt i hemlandet. Det verkar nästan bara vara ingenjörer, läkare och före detta miljonärer som flytt till Sverige. Men inom gruppen finns folk som ska åka tillbaka, bara regeringen störtats i hemlandet, de som trivs i Sverige och skryter med att de nästan bara har svenska grannar, de som hatar Sverige, hatar att jobba, hatar att gå till socialen och bemöter varje motgång med orden: Dom är rasister allihop.

Inte självbiografisk

Marjaneh Bakhitiari kom som sjuåring till Sverige från Iran och har växt upp i Malmö med mamma, pappa och en bror.

Hon understryker att ”Kalla det vad fan du vill” inte är självbiografisk.

– Jag har aldrig känt mig diskriminerad. Jag har inte haft några problem med att få kamrater. Jag hade bra betyg i skolan och går nu en journalistutbildning på Skurups folkhögskola. Jag bor till och med i en bostadsrätt med bastu. Herregud, hur många gör det?

Fakta: Marjaneh Bakhitiari

3 svar från Marjaneh Bakhitiari

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln