Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Åren i klostret bröt ner mig”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-11

Karen Armstrong om religionens makt, blind tro, och om att gå sin egen väg

- Precis som det finns dåligt sex och dålig matlagning finns det dålig religion.

Det säger Karen Armstrong, världsberömd för sina böcker om Gud och islam.

LÄmnade klostret Sju år levde hon som nunna. Sedan bröt Karen Armstrong med katolska kyrkan. Hon tvingades till blind lydnad och saknade möjligheten att få tänka självständigt. Därför lämnade hon klostret för universitetsstudier i Oxford.

Under sju år levde hon som nunna.

- I klostret praktiserades en grym och pervers form av religion som bröt ned mig.

Mer om hennes upplevelser under den tiden kan vi läsa i självbiografin "Spiraltrappan" som nyligen kom ut på svenska.

Bröt med kyrkan

Karen Armstrong var 24 år när hon bröt med katolska kyrkan. Hon räddade sig över till universitetsstudier, som erbjöd henne det hon saknat mest - en möjlighet att tänka självständigt.

- I likhet med andra människor har jag funderat över meningen med livet och började studera judendomen, kristendomen och islam. Vad jag kom fram till är att för alla tre kan religion sammanfattas i en enda mening: Behandla inte människor på ett sätt som du själv inte vill bli behandlad. Det sa Konfucius långt före Jesus.

- Religion handlar inte om att acceptera tjugo omöjliga lärosatser före frukost utan att göra handlingar som förändrar en, att i praktisk mening hjälpa andra människor. På så vis blir man förvandlad och får förhöjd livskänsla.

- Men det är en svår konst att bli religiös. För religiösa människor vill inte i första hand vara goda. De vill ha rätt. Vad är det för glädje med att vara kristen och komma till himlen för att hitta en massa muslimer och buddister där? Borde de inte ha förpassats till en annan mycket hetare plats?

Karen Armstrong har sökt efter en andlighet som befriar och förlöser och inte sätter gränser och förtrycker.

- Följer man någon annans idéer blir man utarmad och skadad. Det har jag verkligen sett i mitt eget liv. Blind lydnad och oreflekterat anammande av auktoriteter kan få en institution att fungera smidigare. Men människor som lever under sådana styren stannar kvar i ett infantilt beroende.

"Livsnödvändigt"

Hon betonar att både vi själva och våra barn måste lära oss mer om varandras religioner.

- Alla, inte bara vi i väst. När jag besöker synagogor och moskéer säger jag samma sak där. Det är livsnödvändigt för vår överlevnad. Det är för farligt att låta bli. Det som händer i Gaza och Irak i dag kommer att få återverkningar i London och New York i morgon.

Vändpunkten

Terrorattentatet mot World Trade Center i New York den 11 september blev en vändpunkt i hennes liv.

- Plötsligt fick mitt ämne en ohygglig, ny relevans. Jag önskar av hela mitt hjärta att det inte hade skett. Sen dess har jag ägnat mesta tiden åt att dela med mig av min förståelse av islam och fundamentalismen. Jag har talat till senatorer och kongressmän, till medarbetare på amerikanska UD och i FN. Och, inte minst, till massor av vanliga amerikaner som kört många mil för att höra mig i en liten bokhandel. Törsten efter kunskap är enorm.

Karen Armstrong citerar ett talesätt hon stött på i USA: "Krig är Guds sätt att lära amerikanerna geografi."

-Tidigare visste de inte var Afghanistan låg. Eller Kuwait. Och många har ingen aning om att palestinier bodde i Jerusalem och Betlehem redan innan Jesus föddes.

Karen Armstrongs boktips till...

Fakta: Karen Armstrong

3 svar från Karen Armstrong

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln