Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Jag gick med för att kunna låna till ett hus”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-15

Åsa Linderborg läser breven till Michael Moore

Moore.

”Jag gick med i nationalgardet för några år sedan för att kunna låna till ett hus. Och herre Gud, nu stirrar jag rakt ner i en gevärspipa som min president (ha ha!) har riktat mot mitt huvud.” Orden är Seans, nationalgardist i Irak. Han har, som tusentals amerikanska soldater, skrivit brev till Michael Moore efter att ha sett filmen Fahrenheit 11/9. Några av dem finns nu utgivna i Brev från en krigszon.

Soldaterna, många inte äldre än 19 år, känner sig så i grunden svikna och lurade av talet att de skulle bekämpa terrorismen och skänka frihet och demokrati åt irakierna: ”Vi i koalitionsstyrkorna befriade inte dessa människor, vi tryckte bara ner dem i en ännu djupare fattigdom”, skriver Kyle. ”Jag har aldrig velat göra någon illa, men mina handlingar bidrog delvis till att förstöra hus, döda barn och familjer”, skriver Dan. Den verkliga terroristen, skriver Jay, är den amerikanska presidenten. Många av dem vill desertera, andra har redan gjort det.

Många som har tagit värvning är hemlösa, arbetslösa eller barn till föräldrar som inte kan betala deras utbildning: ”Jag vet inte hur resten av mitt liv gestaltar sig, men jag beklagar verkligen att jag en gång var en sextonåring som ville ha lite extra fickpengar och en inträdesbiljett till universitetet”, skriver Anthony. Till krigets sjuka logik hör att Bush kan skicka soldater så länge som han för en ekonomisk politik som garanterar arbetslöshet och utslagning.

Moore publicerar även de anhörigas brev, som Anne Millers från Indiana: ”När min son dödats ville inte armén betala vår resa till hans begravning. Några månader senare erbjöd de oss en gratis flygresa för att få träffa presidenten. Nej tack.”

Man undrar naturligtvis om Moore inte också får andra slags brev än bara från dem som sett hans filmer och kommit till insikt. Men oavsett, är de brev han väljer att publicera ohygglig läsning som fullständigt skär sönder en.

Samhälle

Michael Moore

BREV FRÅN EN KRIGSZON

Åsa Linderborg

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.