Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Männen hade full koll på bröst och rumpor”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-05

Hanne-Vibeke Holst om verkligheten bakom sin succébok

Feminist Hanne-Vibeke Holsts brinnande intresse för kvinnofrågor väcker mycket ilska. ”Jag kan bli trött och förbannad, men de känner inte mig som person. Jag är lättsam och vänlig privat.”

Hon beskriver sig som en fighter.

Danska Hanne-Vibeke Holst, 47, skriver om rättvisa mellan kvinnor och män, om makt och politik.

I måndags började tv-serien "Kronprinsessan" som bygger på hennes roman.

Kronprinsessan Huvudrollen i ”Kronprinsessan” spelas av Alexandra Rapaport. Den första delen av serien sågs av hela 1 475 000 personer och har fått fina recensioner.

Hanne-Vibeke Holst har många olika sidor. Stridbar feminist, FN-ambassadör, före detta diplomathustru och trebarnsmamma. Många näsor har rynkats i det danska kulturetablissemanget över hennes lättlästa stil. Men läsarna älskar henne.

Här har hon sålt långt över en halv miljon böcker - och hon hyllar Sverige för att vi kommit så långt med jämställdhetsfrågorna.

- Jag passar egentligen bättre här. Och svenskarna är så trevliga, inte tysta och tråkiga alls.

Stora skillnader

"Kronprinsessan" har inspirerats av Mona Sahlin-affären. Inför boken gjorde Hanne-Vibeke grundlig research om det politiska livet. Hon pratade med massor av riksdagsledamöter och andra insatta. Och fick några överraskningar.

Bland annat visade det sig att männen ständigt bedömde sina kvinnliga kollegor som sexuella varelser.

- De hade full koll på kvinnornas bröst och rumpor, och visste direkt var de låg på en skala mellan ett och tio.

Det sexuella ska inte undervärderas, det betyder väldigt mycket. Kvinnorna såg inte alls männen på samma sätt, berättar hon.

Medan männen pratade mycket om tävling och makt, tog de kvinnliga politikerna ofta upp sin ensamhet.

- Många litade inte på någon. Deras yrkesval hade ifrågasatts av vänner och familj. Först efter långa samtal erkände de att de upptäckt att män och kvinnor har olika villkor, och de tyckte det var pinsamt att se.

Hunnit med det mesta

Ett tema i Hanne-Vibekes böcker är kvinnors balansgång mellan familj och jobb. I "Kronprinsessan" blir hjältinnan Charlotte miljöminister samtidigt som hon försöker hålla ihop kärlek och familj. Själv tycks Hanne-Vibeke hunnit med det mesta.

- Det beror på att jag aldrig haft ambitionen att vara en "riktig" kvinna. Jag har aldrig varit bra på traditionellt kvinnliga saker som att baka kakor eller vara förförisk. Om vi ska ha middag oroar jag mig hela dagen för att det ska bli fiasko.

Jag hade inte ens trott att jag skulle få barn - och nu har jag tre! Det är helt fantastiskt. Annars har jag alltid haft typiskt manliga ambitioner, att producera och ha en intellektuell identitet.

Är det enklare att vara feminist om man är snygg?

- Ja, det tror jag. Det kan vara strategiskt att visa att man inte behöver ha hår på benen och vara lesbisk för att kämpa för de här frågorna. Jag älskar snygga kläder och parfymer.

Det är något med Hanne-Vibeke Holst som gör att hon verkar säker och tillfreds. När andra bokhjältinnor svälter sig och blir kära i fel män är hennes smarta, snygga och karriärlystna. När andra börjat se "feminist" som ett fult ord så använder hon det gärna.

Hon verkar " trygg. I juli gav hon till och med svenskarna receptet på lycka i radions "Sommar". Enligt Hanne-Vibeke är de fyra viktigaste sakerna: Bli feminist. Bli arg. Få barn. Ha sex.

Får mer tillbaka

Men själv var hon 40 innan hon började känna att lyckan verkligen fanns där.

- Efter trettio var det en del svåra år. Jag levde i ett konfliktfyllt och intensivt äktenskap, och att ha småbarn är ett hårt arbete.

Nu får man mer tillbaka. Livet är mer intressant, jag har mer fritid - och är rikare, ha ha.

Fakta: Hanne-Vibeke Holst

Hanna Vibeke-Holsts boktips till...

Tre frågor till Hanne Vibeke-Holst

Cecilia Gustavsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln