Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Lysande grepp på fotbollen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-20

Winne Jones spelar fotboll tillsammans med Paul Gascoigne. Eller är det handboll?

Det finns människor som inte förstår fotboll. Som inte förstår det vackra i världens största spel. Det finns de som inte inser mittfältets betydelse, och de som är helt kallsinniga inför fotbollens storslagna repertoar av strategier, positioneringar, av makt och politiska övertoner.

Och undertoner.

Att se fotboll är utlevelse, och det är inte en sport "för de stumma", som danske Søren Lerby sa. Men att läsa om fotboll är en annan sak. Då krävs att skribenten kan se de "spelöppningar" som undertonerna ger; att hitta till de stora och små förskjutningar i samhällskroppen som kommer till uttryck i fotbollen.

Som anställd på tidningen sedan urminnes tider är jag naturligtvis part i målet men Aftonbladet har några av landets bästa fotbollsskribenter - Simon Bank, Anna Carlsson, Stefan Holm, Erik Niva, Mattias Larsson, Robert Laul, Petra Thorén och Jennifer Wegerup - och nu har deras bästa fotbollsreportage ur Aftonbladets Sportmagasinet samlats i en stor bok: Fotboll!

Bra sportjournalistik. Och därför också bra samhällsjournalistik. Särskilt fotbollen, eftersom den är så global, och så perfekt sammansatt av känsla och intellekt, lämpar sig för en evig diskussion om livet. Här finns plats för de stora mänskliga (manliga) uttrycken: tårar, glädje, Gud, dåligt självförtroende, skador, familjen... ja, allt.

Och visst är det något lätt paradoxalt över att det är inom sportjournalistiken, särskilt den som skrivs i Sportmagasinet, som det nya, och kvalitativa, händer.

Vem hade trott det för tio år sedan?

Anders Paulrud

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.