Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Pengar ger frihet och kontakter”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-17

Lina Forss växte upp med en av de rikaste i Sverige

Men det blev ingen finansvalp av Lina Forss, 38.

Utan en hemmafru som trivs bäst i skogen.

SKRIVANDE TREBARNSMAMMA -Jag försöker leva i nuet, även om jag tyvärr är lite rastlös och gärna planerar framåt, säger Lina Forss, som trivs i lugnet i naturen. Hon växte upp med sin pappa Wictor Forss som var finansman och en av de rikaste männen under 1980-talet.

Nu debuterar Lina Forss med den delvis självbiografiska romanen "Vildängel". När vi träffar henne är det hennes första intervju. Boken har ännu inte kommit ut och romandebutanten är en aning nervös. I ett mejl före intervjun skriver hon:

"Tack för inbjudan till lunch, får se om jag inte är för nervös för att äta, annars ser jag fram emot ett glas vatten med en tunn gurkskiva uti."

Men hon lyckas både äta och berätta om sin bok, som bygger på hennes liv fram till 25-årsåldern.

Glamour och vardag

Linas pappa är finansmannen

Wictor Forss, som på 1980-talet var en av Sveriges rikaste män. Hennes mamma Åsa Wigart jobbade på annonsbyrå, och föräldrarna skilde sig när Lina och hennes bror var små. Hennes barn och ungdom blev en mix av glamour och vardag. Tonåren beskrivs i boken som "vidriga och alldeles underbara". Och bokens hjältinna pendlar mellan självförtroende och djup osäkerhet.

- Jag är nog en motsägelsefull person. Jag har alltid två svar som är varandras motsatser. Och jag kan verka helt lugn på utsidan, men ha ett inferno inom mig, berättar Lina.

Gick privat filmskola

Som ung bodde hon i London och gick på privat filmskola. Hennes pappa bodde också där, och hon visste alltid att hans stöd och pengar fanns i bakgrunden om det skulle knipa.

Hur kändes det att ha en känd, rik pappa?

-Det har alltid varit så, jag tänkte inte på det. Och med mamma levde jag ett ganska vanligt radhusliv. Jag hade både och, och det är jag glad för.

Det finns både för- och nackdelar med en uppväxt där det fanns pengar, säger hon:

Nackdelarna är en del avundsjuka - förutfattade meningar om att jag aldrig behövt kämpa. Det jag har fått är jag tacksam för. Men jag räknar inte med att få, utan har alltid varit beredd att ta tag i saker själv. Samtidigt ger pengar frihet, en säkerhet och många kontakter. Det viktigaste är ändå att man får vara frisk, ha kärlek och inte är ensam. När Lina var ung hade hon svårt att bestämma sig för vad hon ville göra med sitt liv. Hon har jobbat med tv-produktionsbolag och radio, haft grönsaksaffär, torgstånd och arbetat på pr-byrå.

Lever familjeliv

I dag lever hon långt ifrån jetsetlivet. Hon bor med man, tre barn och hund i ett hus på Värmdö i Stockholms skärgård.

-Jag älskar att bo nära naturen, och det här lantlivet där alla känner varandra passar mig.

Förutom att hon skriver har Lina huvudansvar för barnen och hemmet. Hon vill gärna ha ordning och reda och verkar vara en ganska Duktig Flicka.

- Visst - jag har bettskena! Och jag vill inte ha stökigt. Jag gillar till exempel att tvätta, och jag har svårt att bara sitta och titta på blommorna utan att reta mig på ogräset som växer emellan. Jag önskar att jag kunde vara lite slappare ibland. Jag uppskattar verkligen att bara vara ute och gå med hunden i skogen.

Mamman dog i cancer

Nu hamnar promenaderna mellan författarpassen. Tankarna på att skriva en roman har funnits länge. Först ville hon skriva en stor, episk berättelse och hade skrivkramp redan innan hon började.

- Att mamma dog i cancer för fjorton år sedan låg i vägen. Vi stod väldigt nära varandra. Det lossnade när jag började skriva om henne och om vår hund som dog. Att skriva en bok var lite i stället för att ligga i soffan och snora i Kleenex. Efter den röriga småbarnstiden, när jag tyckte att det enda jag lämnade efter mig var tvätthögar, behövde jag ett bevis för min existens - det blev en bok.

Fakta: Lina Forss

3 svar från Lina Forss

Lina Forss boktips till...

Cecilia Gustavsson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln