Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Stalin hade en djävulsk charm”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-09-26

Prins Charles kompis har skrivit en avslöjande biografi om forne diktatorn

En blodig såpa. En bisarr korsning av ”Vita huset” och ”Vänner”.

Kritikerna har nästan slagit knut på sig i sina försök att beskriva Simon Sebag Montefiores biografi ”Stalin. Den röde tsaren och hans hov”.

Men en sak är de ense om – boken är ett mästerverk.

ÄLSKAR FARAN "Men nu när jag fått barn åker jag inte längre till platser som kan vara farliga", säger engelske historikern Simon Sebag Montefiore, som är aktuell med boken "Stalin. Den röde tsaren och hans hov".

Själv verkar Simon Sebag Montefiore inte ta sin nyvunna status som briljant historiker på stort allvar.

Han är älskvärd och självironisk, kvick och underhållande. Han tillhör den engelska överklassen och arbetade som mäklare på en bank i New York 1991 när Sovjetunionen började vittra sönder.

– Jag bara kände att jag måste åka dit och började arbeta som någon sorts krigskorrespondent. Jag reste till varje ställe där en statskupp eller revolution inträffade. Jag mötte presidenter och krigsherrar och upplevde våldet på nära håll. Jag var feg men älskade faran.

Hemliga arkiv öppnades

Kommunismens sammanbrott innebar att arkiv med hemlighetsstämplat material öppnades och Sebag Montefiore insåg möjligheten att skriva en avslöjande bok om Stalin. Han tillbringade månader med att gå igenom dagböcker, brev, memoarer och minnesanteckningar som kastade nytt ljus över historiska händelser.

– Stalin omgav sig med ett hov av underlydande, älskarinnor, medbrottslingar, barn, släktingar och livvakter. De bodde tillsammans i Kreml och umgicks familjevis, tills någon föll i onåd och avrättades. Stalin styrde även sina närmaste med terror och alla var vettskrämda.

”En härva av lögner”

Simon Sebag Montefiore lyckades leta rätt på barn och barnbarn till denna krets av jasägare och få dem att tala med honom.

– Det var inte lätt. Men hade jag träffat en kunde denna rekommendera mig vidare till någon annan. För fortfarande känner alla varandra. Flera har gift sig med varandra och fått barn. Vad jag undrade var hur de kunde överleva när de fick sina föräldrar skjutna och uppfostrades i en härva av lögner.

– Många försvarar terrorn och anser att Stalin var en stor man med goda och dåliga sidor. I motsats till tyskarna har ryssarna aldrig gjort upp med sitt förflutna. Ändå var våldet fasansfullt i sin omfattning. Miljoner mördades. Tiotals miljoner fängslades. Fullkomligt urskiljningslöst. Vem som helst kunde bli nästa offer.

– Vi vet att Stalin var en sadist, en cyniker, en paranoiker. Men han var också omtänksam mot sina barn, han sörjde sin hustru djupt sedan hon begått självmord, han var mycket intresserad av kultur och oerhört skicklig på att handskas med människor. Hade han beslutat sig för att förföra någon var han oemotståndlig. Både Roosevelt och Churchill blev intagna av honom. Stalin var nämligen en charmig djävul.

Besökte Stalins hus

Under sina efterforsknngar besökte Sebag Montefiore alla de hus där Stalin bott under sitt liv.

– När jag var i Tiblisi i Georgien frågade jag min guide om någon annan varit där före mig, historikern Antony Beevor till exempel. Nej, sa hon först. Men förresten, tillade hon, i början av 1970-talet var det en arabisk man här som var mycket angelägen att få reda på så mycket som möjligt om Stalin. Han hette Saddam Hussein.

– Även Rysslands nuvarande president Putin har en länk till Stalin i sitt förflutna. Hans farfar var Stalins kock.

Simon Sebag Montefiores boktips till...

Putin, president
Tony Blair, premiärminister
Prins Charles

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln