Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

KLARA FAKTA OM ISLAM

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-27

TORSTEN KÄLVEMARK om en vältajmad bok

Jan Hjärpe.

I jämförelse med kristendomen är både judendomen och islam legalistiska religioner. Islams lagverk heter sharia och judendomens halaka. Den fromma muslimen undrar om han får ta ränta och den ortodoxa juden om han får tända elektriskt ljus på sabbaten. Iransk familjerätt bygger på Koranen och tolkas av mullor. För israeliska judar ligger frågor om äktenskap och skilsmässa under rabbinernas domvärjo. Kosher eller halal är begrepp som styr vardagen i Mellanöstern.

När dessa begrepp möter ett sekulärt (men kristet influerat) västerländskt normsystem blir det ofta konflikt. Kan rituella regler för slakt inom judendomen eller islam förenas med en lagstiftning kring djurskyddet? Det är exempel på ett mindre problem som nu diskuteras i flera länder. Det större problemet är kollisionen mellan den muslimska rättstraditionen och den globala modernismens juridiska ideologi.

Invandringen till Västeuropa har fört diskussionen om sharias räckvidd in i våra egna samhällen. Samtidigt har den radikala islamismens framväxt i traditionellt muslimska länder ställt frågan om

rättens grunder på sin spets. Extrem lagtolkning vinner dessutom terräng i takt med nykolonialistiska ockupanters framfart.

I det nya Irak tillämpas en fundamentalistisk rättsskipning redan lokalt. Det utkast till grundlag som man nu ska folkomrösta om är så luddigt skrivet när det gäller rättens grunder att det kan tolkas i snart sagt vilken riktning som helst. I ett federalistiskt sönderfallande land får man nog dessutom räkna med att det inte är liberalismens principer som drar det längsta strået i områden där Irans inflytande de facto stärkts.

Jan Hjärpes bok kunde inte komma ut vid en mer aktuell tidpunkt. Som vanligt är han en saklig introduktör till ett svårt ämne. Han beskriver framväxten av den muslimska rättstraditionen i dess olika former. Han berättar om religiösa plikter, om familjerätt och om svåra tolkningsproblem. Vi får dessutom veta vilka frågor som fromma muslimer kan ställa till religiösa tidskrifters frågespalter: Får man använda tandkräm och tandborste under fastan? Kan man ha foder av svinskinn i sina skor?

Ett viktigt kapitel handlar om kollisionen mellan svensk lag och muslimsk rättsuppfattning så som den kan gestalta sig i till exempel utvisningsärenden. Hur ser iransk rätt på den som öppet bekänner sig som homosexuell? Hur påverkas arvsrätten i ett muslimsk land av en skilsmässa beslutad av en svensk domstol?

Nu brinner moskéer i Sverige och antiislamismen har på ett kusligt sätt alltmer övertagit den klassiska antisemitismens argument och språkbruk. I kampen mot denna nya rasism är det bra att veta vad man talar om. Jan Hjärpes bok är en viktig källa för den som vill ersätta fördomar med fakta.

Samhälle

Läs också

Torsten Kälvemark

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.