Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

-Vi tror inte att det händer här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-15

Börge Hellström och Anders Roslund skildrar en mörk verklighet

I jämnhöjd med McBain, le Carré och Hitchcock.

Så beskrevs deras debutroman "Odjuret", nominerad till Glasnyckeln.

Nu kommer Anders Roslund och Börge Hellström med sin nästa bok.

Den heter "Box 21" och handlar om vår tids slavhandel - trafficking.

samhällskritiska Varken de social myndigheterna, politikerna eller rättsväsendet förstår hur hårt de blivit under de senaste åren. Därför får hallickar så låga straff, säger Börge Hellström och Anders Roslund som skrivit Box 21, en kriminalroman om trafficking.

Glasnyckeln delas ut till den som skrivit årets bästa nordiska kriminalroman 2004. Tidigare svenska pristagare har varit Henning Mankell, Håkan Nesser och Karin Alvtegen.

Vem som blir årets vinnare avgörs den 20 maj.

- Klart att vi är både glada och stolta, säger de bägge författarna, som efter framgången sagt upp sig på sina ordinarie jobb för att kunna skriva böcker på heltid.

"Odjuret" har hittills sålts till tio länder. Det amerikanska jätteförlaget Time Warner köpte de engelskspråkiga rättigheterna.

Dokumentär startskottet

Alltihop började med att Anders Roslund ville göra en dokumentärfilm om föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället.

- Jag var reporter på Aktuellt och ringde för att fråga om jag kunde få följa deras verksamhet under ett år.

Den som svarade i telefonen var Börge Hellström, före detta missbrukare och kriminell och en av grundarna till Kris.

Resultatet blev filmen "Lås in dom", som visades i tv i flera länder och fick utländska priser.

Likheter och olikheter

När den var klar fortsatte Anders Roslund och Börge Hellström att träffas. De hade helt olika bakgrund men var bägge lika lidelsefullt intresserade av svensk kriminalvård, skuld och skam, hämnd och förnedring och vad som driver människor att begå brott.

- En dag sa Börge att vi tillsammans borde skriva om det här. Att debattera och berätta i kriminalromanens form, ta vara på våra gemensamma kunskaper, likheter och olikheter.

"Odjuret" handlar om en man som mördar två små flickor efter att sexuellt ha förgripit sig på dem, om maktlösheten hos polis och åklagare, om en pappa som tar lagen i egna händer.

Själv offer

Börge Hellström blev själv utsatt för sexuella övergrepp som barn av främmande män.

- Från att jag var sju år kan jag minnas den ångest jag levde med alla dygn i vaket tillstånd. Jag tyckte inte jag var värd någonting, att det var mitt fel att männen hade behandlat mig som de gjorde. När jag var 13 år drack jag mig full för första gången. Då försvann skamkänslorna och ångesten.

Han började missbruka alkohol och droger, slogs och hamnade i fängelse. Inte förrän han var 36 år vågade han berätta om övergreppen.

- Om jag i dag skulle träffa de två män som förgrep sig på mig vet jag inte om jag skulle börja gråta på grund av de känslor som skulle väckas eller om jag skulle döda dem.

Börge Hellström har en 15-årig dotter och Anders Roslund två femtonåriga söner.

- Vi är föräldrar och har, som de flesta föräldrar, någon gång tänkt tanken: Om någon tar sig rätten att kränka mitt barn, då kommer jag att slå tillbaka, att hämnas. De flesta kontrolleras av gränser. Men vad händer om man överträder dem?

Hemska skildringar

I sin nya bok "Box 21" tar de upp en brottslighet som växer med skrämmande hastighet. Tonårsflickor från Baltikum tvingas in i bordellverksamhet med hänsynslösa metoder.

- Vi tror inte att det inträffar här i Sverige, vi har sådana förträngningar. Men den här verksamheten pågår runtomkring oss i vanliga bostadsområden. De unga kvinnorna betraktas som varor som ska säljas och inbringa ett visst belopp. Affärsstrategin går ut på att våldta dem analt ett flertal gånger och fotografera övergreppen. Därefter hotar man att skicka hem bilderna till deras släktingar. Den skammen står de flesta kvinnorna inte ut med.

"Box 21" väjer inte för nästintill outhärdliga skildringar av den förnedring de unga flickorna utsätts för.

- Vi måste ge läsarna rätten att bedöma hur det går till i verkligheten.

Anders Roslunds boktips till...

3 svar från Börge Hellström

Fakta: Börge Hellström

Fakta: Anders Roslund

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln