Poeten som gjorde uppror mot mansväldet

Salma giftes bort men fick respekt när hon återvände till byn

Salma i engelska dokumentären ”Salma”.

TEMPOFESTIVALEN När flickorna i den tamilska byn i södra Indien får mens tas de genast ur skolan, stängs in hemmet och får inte visa sig förrän de gifts bort. Ofta är de bara 13–14 år när de tvingas in i ett äktenskap föräldrarna bestämt. Sedan blir de maka, mor och svärmoderns piga.

Så var det också för begåvade Salma, numera en känd tamilsk poet. I 25 år skrev hon dikter i smyg och lyckades till slut smuggla ut dem till ett förlag som publicerade dem. Hon skrev öppet om sitt begränsade liv och sina känslor inför maken och äktenskapets plikter. Hennes dikter gjorde skandal i byn men gav henne också respekt. Hennes man som länge motarbetat skrivandet, till och med hotat med mord, tvingades acceptera henne som hon var och hon blev en period vald till byledare.

Kim Longinottos dokumentärfilm följer Salma när hon besöker sin gamla by. Man får möta fadern, en butter hustyrann, den hycklande mamman, Salmas make som är tydligt besvärad. Man förstår att Salma varit en pain in the ass för allihop men att de böjt sig för hennes berömmelse. Ingenting i byn är egentligen förändrat, särskilt de unga männen försvarar ivrigt de fundamentalistiska normerna.

Longinotto lyckas blottlägga både det pågående förtrycket och det motstånd som ännu bara vissa modiga vågar göra. Salmas egna halvvuxna söner är kluvna, ser surt in i kameran och verkar inte alls särskilt stolta över henne.

Filmen visas i dag kl 14.00 på Bio Rio och i morgon kl 19.00 på Victoria 2.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.