Doris Lessing död

Nobelpristagaren Doris Lessing är död.

Enligt hennes förlag somnade hon fridfullt in under söndagen.

Författaren blev 94 år gammal.

Hon föddes i Iran av brittiska föräldrar och växte upp i Zimbabwe, där hennes första bok Gräset sjunger (1950) utspelar sig. 1949 flyttade hon till London där hon bodde fram till sin död.

2007 fick Doris Lessing Nobelpriset med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning."

Doris Lessing avled fridfullt i sitt hem tidigt på söndagsmorgonen, uppger hennes förläggare och vän Jonathan Clowes, enligt AFP. Nyhetsbyrån AP uppger att den exakta dödsorsaken inte är klarlagd.

Väcker förstämning

Den 84-åriga författaren var då den äldsta personen någonsin att tilldelas Nobelpriset. Hon kunde själv inte komma till utdelningen av priset, bland annat på inrådan av läkare.

Scenen som utspelade sig när Doris Lessing blev varse att hon tilldelats priset blev världskänd. Inför tv-kameror tog sig författaren ur en taxi och frågar vad reportrarna gjorde utanför hennes hem:

– Vi ska fotografera er, har ni inte hört nyheten?

– Nej.

– Ni har tilldelats Nobelpriset i litteratur.

– Christ.

– Hur känns det?

– Well, sådant här har pågått i 30 år nu, säger Lessing och betalar artigt taxin, får tillbaka växel och säger Thank you love till chauffören.

– Ok, nu ska jag fundera ut något lämpligt att säga. Vad tycker ni jag ska säga?

– Vad betyder priset för er?

– Ja, jag har vunnit varenda europeiskt pris de senaste 30 åren, every bloody one of them, sa Lessing och gick in i sitt hus med löftet att återvända om fem minuter.

Skrev 50-tal romaner

Under sin karriär skrev Doris Lessing över 50 romaner.

Söndagens dödsbud väcker förstämning världen över. Ebba-Witt Brattström, professor i nordisk litteratur, säger till Svenska Dagbladet att hon känner en stor tacksamhet för det som Lessing hann bidra med under den tid hon levde.

– Hon kunde skildra de stora katastrofernas tid, från hennes uppväxt i Rhodesia över till England efter kriget, hela efterkrigstiden och in i vår tid. Även fast hon alltid utgick från kvinnors erfarenheter, lyckades hon skapa ett samtidspolitiskt panorama som är suveränt skildrat, säger Ebba Witt-Brattström till tidningen.

Många reaktioner

Per Wästberg, författare och ledamot av Svenska Akadmien kallar Doris Lessing för en "kvinnoskildrare av mått".

– Det är slutet på ett långt liv för en författare som har varit i gång i långt över sex decennier – oavlåtligt, rastlöst och med en förmåga att avsmaka vår epok med alla dess överlevnadsstrategier, sekter, fattigdom och korruption, säger han till TT.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.