Enkelresa till Mars lockar tusentals

Men vilka är de frivilliga?

Mars One är ett privat icke-vinstdrivande projekt som startades i januari 2011 av holländarna Bas Lansdorp och Arno Wielder. Foto: Colourbox

Hittills har de bara funnits i litterära och filmiska fantasier. Men om den nederländska organisationen Mars One får ihop sex miljarder dollar ska de första första fyra bosättarna landa den röda planeten redan 2025. Kolonin ska utökas med fyra nya invånare vartannat år och 2050 ska det finnas minst 52 marsmänniskor. Men de kan aldrig återvända. Trots att bosättarna måste leva med överhängande livsfara, en strålning som bara tillåter en timmes utomhusvistelse per dag och alltid kommer att vara beroende av teknik för att andas, dricka och hålla värmen så anmälde sig över 200 000 personer från hela världen När Mars One 2013 annonserade efter frivilliga kolonister.

Men vad är det för typer som vill, som klarar att emigrera till Mars? I senaste numret av Modern Psykologi intervjuas tre unga svenskar som kommit med i andra urvalsgruppen på 700 personer. Molekylärforskare Carl Nettelblad, reklamsäljare Harald Frendin och arbetslivspedagog Martina Johansson. Alla tre är villiga att offra det som krävs. "Vi skulle kunna bli förebilder som visar att det går att leva utan att konsumera så mycket och ändå vara lyckliga", säger Martina Johansson som beskriver sig som konstruktiv och lite av en knasig romantiker.

Utsorteringen och utbildningen fortsätter nästa år, sex lag om fyra personer ska utbildas och lagen tävla mot varandra. Astronautträningen ska spelas in som en dokusåpa och tv-publiken ska få vara med och rösta. De internationella tv-rättigheterna är nödvändiga för att finansiera projektet. Paul Römer, en av skaparna av Big Brother är med och utlovar "världens största mediehändelse, där reality-tv möter talangjakt".

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.