Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Värdig vinnare

Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz utsedd till årets skönlitterära bok

Göran Rosenberg - stolt pristagare.

”Det här var den bok jag skulle skriva, om jag skulle ­skriva någon bok”, sa Göran Rosenberg när han ­tackade för årets Augustpris i går kväll.

Och det känns verkligen sant. I min ­recension av Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz i våras skrev jag att mitt intryck var att författaren ”väntat en livstid på att kunna skriva den med den exakthet den ­kräver.”

Jodå, Göran ­Rosenberg har naturligtvis alltid varit aktsam om orden och som samhällsskildrande journalist har det alltid varit litet av hans signum och utmärkt hans texter i samhälls­debatten; journalistik som även utspelar sig på en finstilt resonerande nivå.

I politiska debatter har jag ibland förstås grälat med honom. Men med åren tycker jag att han blivit alltmer kritisk till de ­dominerande, marknadsliberala strömningarna.

Men det är inte sådant vi pratar om här. Boken om hans far David, som en sen­sommarkväll 1947 anländer till Södertälje för att börja arbeta på Scania Vabis, är en berättelse som kräver något helt annat, ­förmågan att hantera ett liv i För­intelsens skugga.

David och hans hustru växte upp i den polska staden Lodz som nazisterna gör till ett ghetto. David och hans släkt förs till Auschwitz. Men han överlever.

För fadern David var Lodz den avgörande platsen. Hembygden. När sonen Göran långt senare försöker förstå sina föräldrar så ligger mellan honom och dessa ett egentligen ofattbart avstånd. Platsen, hem­bygden, för Göran Rosenberg är ju den­ ­lilla ­industristaden Södertälje. I början av boken omskrivs fadern i tredje person. Sedan tilltalas han av författaren med ett dialogiskt du. Och det steget osäkrar allt.

Att säga att Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en gripande skildring leder på något sätt fel, som om den enbart rör vid själen. Det gör den också.

Men denna historia sveper med sig så mycket mer. Här finns så mycket vemod, ­ilska, vanmakt i försöket att gripa efter dem som försvarslösa sändes ut i seklets natt. Redan nu är den läst av många. För en tid sedan var jag på ABF i Södertälje och ­pratade. Jag frågade publiken om Rosenberg varit där och pratat om sin bok. Det hade han. Och jag såg på dem att det hade påverkat dem.

Ett kort uppehåll på ­vägen från Auschwitz är en värdig vinnare av det skönlitterära Augustpriset.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.