Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

– Mamma sa att min karriär var över

Marian Keyes om att skriva om aborter, om kampen mot alkoholism – och kärleken till Sverige

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2019-05-24

Marian Keyes åker inte världen runt för att lansera sina böcker, men gör ett undantag för sitt älskade Sverige.

Författaren Marian Keyes älskas av miljoner för sin humor och för sin förmåga att ingjuta hopp.

Men hennes eget liv har kantats av depressioner och kamp mot alkoholism.

– Jag hade inte överlevt utan min humor.

Marian Keyes är en av Irlands mest framgångsrika författare med 30 miljoner sålda böcker översatta till 33 språk. Som person är hon själva sinnebilden av vad som förknippas med feelgood – varm, vänlig och väldigt rolig. 

Tidigare reste hon världen runt för att lansera sina böcker.

– Men efter några år då jag var så djupt deprimerad att jag knappt visste hur jag skulle orka ta mig igenom dagen, har jag lärt mig att spara på mina krafter och ta det väldigt lugnt.

För Stockholm har hon dock gjort ett undantag. 

– Mina böcker har alltid sålt mycket bra i Sverige. Det verkar som om min irländska humor fungerar även för er. Kanske har vi gemensamma gener sen vikingarna härjade hos oss. Jag älskar Sverige och följer flera av era serier på tv. ”Bonusfamiljen” är fantastisk och får mig att skratta nästan oavbrutet. Eftersom vi numera har den sortens familjer även på Irland så känner jag igen mycket.  

Från lila till turkos

Marian Keyes bor i Dublin i ett område med vita vackra villor. Men hennes hus skiljer ut sig. Det är turkost. När jag besökte henne för några år sedan var det lila. Inredningen gick helt i olika, glada pastellfärger. Hallen var lysande gul, köket rosa och blått, vardagsrummet ljusgrönt. 

– Jag ville skapa ett hem som stod i total kontrast till mitt tidigare liv. När jag var 29 år, satt ensam i en liten etta och drack dygnet runt. Jag var självmordsmässig, hatade solen, var helt klädd i svart och såg ut som en vampyr.

AA-möte i Stockholm

Vändpunkten kom när hennes föräldrar placerade henne på ett behandlingshem och hon blev nykter med hjälp av Minnesotamodellen.

– Jag går fortfarande två gånger i veckan på AA-möten. Ska även göra det under mitt besök i Stockholm. Suget efter alkohol verkar aldrig gå över. Det är tufft. 

Marian Keyes senaste roman ”På egen hand”, som just har kommit i pocket på svenska, handlar om kvinna vars make plötsligt säger till sin henne att han vill ta en paus från deras äktenskap, luffa runt i Sydostasien och finna sig själv.

– Jag inspirerades av en rörelse som finns i USA. Den består av gifta människor som i medelåldern drabbas av en kris. Frågar sig om de orkar leva med samma människa 40 år till och vill ta reda på om det finns något annat i livet.

Från förtvivlan till frestelse

Huvudpersonen i ”På egen hand” är gift – lyckligt, trodde hon – har tre halvvuxna döttrar, ett heltidsjobb och en stor excentrisk släkt. När hennes man genomför sitt drastiska beslut att temporärt bli ungkarl på nytt blir hon först förtvivlad. Men hon inser snart att det innebär att också hon kan ta en paus från honom. Och att det finns frestelser i hennes liv som hon tidigare inte gett efter för.

Marian Keyes har hyllats för sin lysande förmåga att växla mellan underhållning och allvar. I ”På egen hand” tar hon också upp ett laddat ämne på Irland – aborter. 

”Abortstraff 14 år i fängelse”

– När jag skrev den var straffet för abort fängelse i 14 år. Inte ens incest eller våldtäkt sågs som förmildrande omständigheter. Jag ville få mina läsare att förstå hur fasansfull lagen var. Så jag skildrade en ung flicka som blivit gravid och inte hade några möjligheter att ta hand om barnet. Enda lösningen för henne var att låna pengar, åka till England, göra abort och blödande och medtagen försöka klara sig igenom tullen tillbaka Irland utan att bli misstänkt som brottsling.

Marian Keyes fick många rasande samtal efter att boken publicerats. 

– Min mamma var jättearg och sa att ’nu är din karriär som författare slut’. Men det brydde jag mig inte om.     

”En lycklig dag”

I morgon, den 25 maj, är det precis ett år sen 67 procent av den irländska befolkningen röstade för en förändring av abortlagen. 

– Det var en gräsrotsrörelse bland unga kvinnor som låg bakom resultatet. De låter inte några präster styra sitt liv. Det var en lycklig dag.

Följ ämnen i artikeln