Hade SVT vågat göra SD-granskningen?

Trollfabrikens hackande har lyckats – public service har blivit fega

Kalla faktas reporter Daniel Andersson wallraffade – och filmade med dold kamera – på Riks och på SD:s kommunikationsavdelning. SD har sagt att dessa är oberoende av varandra, men Kalla Fakta kunde visa att så inte är fallet.

Fyra dagar före riksdagsvalet 2002 sände SVT sitt uppmärksammade valstugereportage. I programmet ställde reportrar – bland annat Janne Josefsson – frågor till valarbetare. Det visade sig att särskilt företrädare för Moderaterna uttryckte sig rasistiskt. En kommunfullmäktigeledamot i Kristianstad uteslöts exempelvis efter att han bland annat sagt att ”muslimer är duktiga på att föda många barn och utnyttja vårt system”. Programmet anmäldes 92 gånger till Granskningsnämnden men friades. Många menar att det påverkade valutgången, där Moderaterna backade kraftig och Göran Persson fick bilda regering.

Strax före valet 2022 visade journalisten Mattias Beijmo och dataanalytikern Alberto Escorcia på dessa sidor omfattningen och systematiken i den digitala propagandan. Bland annat analyserades den så kallade”Kabul-tweeten”, där Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, twittrade en bild på SD:s kampanjmålade tunnelbanetåg och skrev: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”.

Tweeten fick stor uppmärksamhet på Twitter, och därefter i etablerade tidningar och etermedier. Men tittar man på interaktionerna och engagemanget runt denna tweet, ser man hur den förstärkts med hjälp av koordinerad manipulation. I samma stund som den skickas, retweetas den av ett stort antal konton. Dessa konton reagerar automatiskt på Anderssons tweet – de är synkroniserade och programmerade att blint retweeta det han säger.

Granskningen är viktig, tung, och på flera nivåer mycket oroande

I veckan avslöjade ”Kalla Fakta” med hjälp av en wallraffande reporter och dold mikrofon att propagandan kan härledas direkt tillbaka till SD:s ledning. Detta har partiet tidigare blankt nekat till. Granskningen är viktig, tung, och på flera nivåer mycket oroande.

”Kalla Fakta” görs av TV4, som är en reklamfinansierad och kommersiell kanal. Den första tanke som slog mig när jag tittade på den första delen av granskningen är att jag undrar om SVT i dag hade vågat göra den. Eller om man hade varit för rädda för kritiken, reaktionerna.

Enligt journalisten Emil Hellerud, som jobbat med granskningen, är det främst tre ämnen som de misstänkta trollkontona riktar in sig på. Det handlar om kritik riktad mot invandring, mot Socialdemokraterna och mot public service – det vill säga SVT och Sveriges Radio.

Det sista är intressant, och talande.

 

Förtroendet för Sveriges Radio och SVT hos publiken är högt hur man än mäter – jämfört med andra medier eller motsvarande bolag i andra länder. Ändå har en högljudd twittermobb på kort tid och utan belägg lyckats tjata hem att public service är vänstervridet. Denna argumentation verkar i sin tur ha internaliserats av journalisterna till den grad att man blir feg och försöker överkompensera, nu senast genom att bjuda in Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson till ”Rapport” på 1 maj för att sprida rena lögner.

Målet är att försvaga SVT och SR ytterligare, vilket ger de egna kanalerna större kraft

Varför riktar SD in sig på public service? Det hela är enkelt. Sverigedemokraterna och extremhögern tycker inte att de gynnas av fri och oberoende journalistik. Det finns förklaringar till detta – historiskt har de haft svårt att få tillgång till stora mediekanaler med sina budskap. Som svar har de byggt upp starka egna informationsnätverk. Där görs dock inte journalistik, där presenteras i stället en partistyrd verklighetsbild som sprider rasism och hets mot invandrare och meningsmotståndare. Samt, som sagt, kritik mot public service. Målet är att försvaga SVT och SR ytterligare, vilket ger de egna kanalerna större kraft.

 

Statsminister Ulf Kristersson och SD:s övriga knähundar i Regeringskansliet har svarat på granskning med till intet förpliktigande floskler. Det är de som nu bär ansvaret för att hat, hot och propaganda får fortsätta hota den fria åsiktsbildningen i Sverige. Signalen är tydlig – Kremls metoder för att manipulera befolkningen med trollfabriker och propaganda är okej även här hemma.

Café Bambino: Frågelådan är öppen!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.