Psylologiskt struntprat i SVT

Premiär för valbevakningen med Nyfiken på partiledaren

Jonas Sjöstedt, vänsterpartiet, först ut i ”Nyfiken på partiledaren”.

SVT:s valbevakning startar i kväll med den nya serien Nyfiken på partiledaren (SVT2 20.00).

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är den förste att sätta sig mittemot psykoterapeuten Poul Perris för att samtala, eller snarare utfrågas om de personliga drivkrafterna bakom det ideologiska ställningstagandet, om människosyn och djupare värderingar. 

Ingen dum idé alls även om det är upplagt för välsmorda käftars rationella tillrättalägganden.

Poul Perris, läkare, psykoterapeut och rektor för Sveriges största utbildningsinstitut för kognitiv psykologi, som hans egen familj äger och driver, ledde 2012 SVT:s serie Par i terapi, sessioner där verkliga människor avslöjade sina äktenskapsproblem framför tv-kameran. Som ung rocksångare i Umeå-bandet The Facer gillade han att uppträda med bar överkropp.

I det här programmet döljer han sig själv och undviker all konfrontation. Men han återkommer envist till hur ”den där lilla killen kände sig”, alltså Sjöstedt som barn, som om nyckeln till politikern fanns där. I syskonskaran, i familjen, i föräldrarnas attityd. Det är väl ungefär vad man förväntar sig av en psykoteapeut. Men frågan är hur avgörande uppväxten numera är när det gäller politisk inställning.

Jonas Sjöstedt växte upp i en trygg välbeställd familj, föräldrarna var läkare respektive psykolog. Han hade det lite tufft när familjen flyttade till nya platser, han slogs en del och kände sig utanför, och blev ansedd dum av lärarna, tills det uppdagades att han hade dyslexi. Redan i 13-årsåldern gick han med i Vpk:s ungdomsförbund för att göra samhället mer rättvist. Perris vill se Sjöstedts politiska engagemang som en revanschering för att han inte kunde studera till nåt lika fint som föräldrarna.

Och om så vore, vad säger egentligen det? Att idén om ett rättvist samhälle inte har något egenvärde, för alla, blott en åsikt ”för att”. Jag tycker det här personliga psykologiska perspektivet reducerar snarare än vidgar förståelsen för politiska ideologier.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.