Rapparna vägrar ta emot Myrdals pris

Sápmi sisters: ”Han är homofob”

Maxida Märak och Jan Myrdal

Rapparna Sápmi sisters, som består av Maxida och Mimie Märak vill inte ta emot ”Jan Myrdals lilla pris Robespierrepriset" som de skulle ha tilldelats i morgon.

– Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp”, säger Mimie Märak till tidningen ETC.

Hon poängterar att Myrdal tidigare motsatt sig samkönade äktenskap och att hatbrott ska gälla homosexuella.

Jan Myrdal anser att systrarna Märak har fel, men att priset till dem kvarstår.

– Hade de talat med mig så hade jag kunnat säga det till dem. Från det jag var politiskt medveten fär 72 år sedan så jobbade jag för RFSU mot särlagstiftningen mot homosexuella så homofob är jag inte. Min allmänna hållning om äktenskapet är att det ska ingås för samhällets representant som i Frankrike. Om kyrkan eller moskén vill bekräfta det så är det deras sak.

Han menar också att hans syn på lagen om hatbrott blivit missförstådd.

– I lagtexten står det sexuell ”läggning” och inte inriktning. Och skriver du ”läggning” så handlar det om genetik. Det leder till farliga slutsatser. Skulle det vara biologiskt så skulle det gå att bota, inte sant?

Trots att Sápmi sisters inte dyker upp på morgondagens tillställning tänker han hålla sitt tal till vinnarna.

– Jag skäller inte på dem. Jag tycker de är utmärkta.

Priset, som delats ut sedan 2010, ska gå till en skribent eller konstnär som verkar i ”Myrdals kritiska anda”. Systrarna Märak skulle belönas för sin ”entusiastiska, envetna och slagkraftiga kamp för förtryckta minoriteter”.

Samtidigt delas "Jan Myrdals stora pris Leninpriset” ut. I år går det till Aftonbladet Kulturs medarbetare Mikael Nyberg. ”Nyberg är en av vårt lands skarpaste kritiker av det kapitalistiska systemet och av hur människor offras i den ständigt uppskruvade vinstjakten”, sägs det bland annat i motiveringen. Prissumman är på 100 000 kronor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.