Ingen vet vem som sålde torget

Bollnäs offer för misslyckat bygge

Brotorget i Bollnäs i väntan på bättre tider. Foto: Magnus Hansson/P4 Gävleborg

Kommunpolitikerna sålde 2007 torget i Bollnäs till det danska fastighetsföretaget Sjaelsökoncernen för 162 000 kronor. Arga Bollnäsbor med författaren Thomas Tidholm i spetsen protesterade men kommunalrådet Olle Nilsson-Sträng(S) tyckte att ”ibland måste det gå undan”. Danskarna lovade ju bygga en inglasad galleria över hela torget, kommuninvånare skulle kunna konsumera i två plan och torget skulle bli en modern mötesplats även på vintern.   

Torget mellan Åhléns och gamla Domushuset, där det bedrivits torghandel året runt, röjdes av och grävdes upp, statyn av Snoddas monterades ner, bänkarna och fontänen togs bort och scenen och den intilliggande restauranten flyttades. En 2 700 kvadratmeter grusplan väntade på de danska entreprenörerna.

”Att sälja ett centralt beläget torg är att sälja den känsla invånarna har när de går genom sin stad” skrev Aftonbladets David Nyman, själv uppväxt i Bollnäs, i en satirisk text på denna sida, Kamelens kärna (1 april 2010). Då hade byggstarten skjutits upp i tre år. Finanskrisen kom emellan och det fanns inte nog med affärsidkare som ville hyra lokalerna. Grusplanen mitt i Bollnäs låg tom öde och folk med humor satte upp en kamel och en pyramid av spånskivor där fontänen hade stått för visa vad det hela liknade - en öken. 

Nu är det 2014 och torget är fortfarande tomt. Kommunalrådet Nilsson-Sträng har fått sparken av sina partikamrater och numera är trenden i världen att e-handeln ökar medan galleriorna dör.

Hela den bisarra historien har nu blivit en radiodokumentär av Linda Carlsson, Torget som försvann. Hon försöker i efterhand få klarhet i de kommunpolitiska intrigerna och vem som hade ansvar för vad. Ingen tycks längre ha en aning om vem som egentligen bestämde att torget skulle rivas.

Sänds söndag 10 augusti kl 15.03 i P1.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.