Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Åsa Linderborg: Lägg ner faktakollen

Mediejättarnas försök att granska fejkade nyheter var en provocerande dålig idé från början

Det finns så många problem med Faktiskt.se att jag inte vet var jag ska börja.

Faktiskt.se är en delvis statligt finansierad faktagranskningssajt (1,9 miljoner kronor) där public service (SVT och Sveriges Radio) gör gemensam sak med stora privatägda mediehus (Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter) i syfte att rädda Sverige ur fake news-träsket.

De fakta som granskas är inte enskilda uppgifter utan brännheta valfrågor så som vårdköerna, arbetsmarknaden och polisen. Nej, konstaterar Faktiskt.se på premiärdagen den 25 april, LO har "helt fel" när de påstår att Moderaternas politik leder till sänkta löner.


Eller rättare sagt: SVT påstår att LO har fel.

Denna "faktakoll" har de lagt på Faktiskt.se, som saknar en gemensam ansvarig utgivare. Det finns med andra ord ingen som tar det fulla ansvaret för allt som publiceras där, mediehusen ansvarar bara för sina egna publiceringar. Och ändå ska de ligga bredvid varandra, den ena granskningen ska följa efter den andra i ett enda sanningsflöde. Dessutom är inte artiklarna signerade, de är helt anonyma; mediehusens varumärken anses räcka som avsändare.

Vad händer om låt säga SVT hamnar snett i sin faktagranskning? Ska de andra då smälla sin egen samarbetspartner på fingrarna? Eller ska de som ingår i Faktiskt.se skydda varandra genom att indirekt skriva under på att alla alltid kommer fram till ett korrekt resultat?


Det här ringar in hur komplicerad förtroendefrågan är internt för medierna. Å ena sidan måste ju mediehusen kunna lita på konkurrenternas granskningar. Å andra sidan kan vi inte alltid göra det. Metoo-hösten är ett plågsamt exempel på det.
Det medieetiska systemet går ut på att mediehusen är autonoma. Det är därför som SR och SVT inte har slagit ihop bolagen; man vill behålla den publicistiska mångfalden genom att kunna hålla koll på varandra. Nu är de plötsligt sammanflätade och därtill med kommersiella aktörer, till vilka public service borde hålla mer än armlängds avstånd.

Faktiskt.se är ett steg bort från pluralismen och underblåser dessutom idén att medierna har en gemensam agenda.

Det här bäddar för att alternativmedia för en alternativ granskning av Faktiskt.se. De är slipade nu förtiden, att drakarna får räkna med att plötsligt stå dumstruten på huvudet. I den meningen riskerar denna – jag upprepar: skattefinansierade – verksamhet undergräva förtroendet för hela mediesektorn.

Vissa frågor kan inte avgöras med en sanningsstämpel


Det största problemet är dock ett annat: Vissa frågor kan inte avgöras med en sanningsstämpel, det visar SVT:s huvudnummer om Moderaternas förslag om sänkta ingångslöner. SVT säger inte varifrån de hämtat påståendet som granskas, de bara skriver: ”Lönerna ska sänkas. Hävdat av LO”.

I LO:s valfilm hävdar en undersköterska att Moderaterna genom sänkta ingångslöner för nyanlända (man räknas som nyanländ de första åtta åren man är i Sverige) kommer innebära ”sänkta löner för alla”. Okej, det är en generalisering som går att granska och man behöver inte vara generös och tänka att hon menar ”alla” med samma kompetensprofil – typ undersköterskor. Men om man letar rätt på LO:s hela argumentation nyanseras påståendet: Sänkta ingångslöner för vissa innebär en nedåtgående lönespiral för dem som ligger närmast i lönenivå.

Inom forskningen är "sannolikt" en rätt tung utsaga.

Och det är vad SVT på Faktiskt.se också säger, när de konstaterar följande: "Forskningen visar att det sannolikt skulle kunna innebära en viss risk att lönerna sänks för närliggande lågavlönade jobb men inte att effekten sprider sig uppåt i lönestrukturerna."

Inom forskningen är "sannolikt" en rätt tung utsaga.

LO säger att om man tar bort turordningsreglerna så blir man "provanställd på livstid". Nä, det blir man inte, hävdar SVT på Faktiskt.se.

Provanställning är ett arbetsrättsligt begrepp, det att klart inte LO menar det i bokstavlig mening. LO använder sig av ett retoriskt grepp, som Faktiskt.se sedan granskar utan att fatta hur löjliga de gör sig.


Exemplet med Moderaternas lönepolitik visar att både vetenskapen, politiken och journalistiken måste förhålla sig till en rätt komplicerad verklighet. Det är ofta å ena sidan, å andra sidan. Att en statligt finansierad sajt med full auktoritet går in och bestämmer vad som är sant och falskt i frågor som är både mångfasetterade och ideologiska är, ja just det, djupt problematiskt.

Faktiskt.se var en provocerande dålig idé från början.

Lägg inte ut.

Lägg ner.

Vi journalister har redan nog problem med trovärdigheten.

Följ ämnen i artikeln