När kvinnomord blir hipster-podd

15 gammalt fall engagerar - podden Serial struntar i etiska gränser

Ett 15 år gammalt tonårsmord i Baltimore är det hippaste som finns just nu, tack vare krim-podcasten Serial. Varje avsnitt har en och en halv miljon lyssnare. Att lyssna på Serial är som att gå ”en påbyggnadskurs i journalistik” på sin joggingtur, skriver Jan Gradvall i Expressen (4 nov).

Beklämmande, för i själva verket är Serial motsatsen till journalistik; lite som att ha en ovanligt verbal Palmespanare i lurarna.

Jag fastnade också för dramaturgin, för highschool-inramningen med dess weedrökare, prom queens, stormiga ungdomsromanser och shopping mall-parkeringar.

Lyssnade som besatt.

Ända tills avsnitt nummer 9.

Då avslöjar nämligen podcastens grävande berättare Sarah Koenig att föräldrarna till mordoffret, en 18-årig flicka, inte velat medverka. Serial-teamet har aldrig lyckats pratat med dem.

Det hindrar dock inte Koenig från att läsa högt ur flickans privata dagbok eller frossa i detaljer kring hur mycket av hennes kropp som stack upp där hon hittades nedgrävd.

Att podden inspirerat amatördetektiver att dryfta mordet i urspårade nätforum, publicera bilder på inblandade och kontakta vittnen via Facebook, vägrar man också ta ansvar för.

Serial rider nämligen på den våg av fiktionaliserat kvinnovåld som vi i dag möter i otaliga sadodeckare och tv-serier. Därför skiter man i de etiska principer som är journalistikens fundament och verktyg, för underhållningsvärdets skull.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.