Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

I norr finns röster att hämta på annat än hat

Den gröna omställningen ger hopp och framtidstro i stället för missnöje och rädsla

Precis som alla andra inflyttade stockholmare kollade jag i måndags hur de röstade där hemma, som i mitt fall är Boden. I riksdagsvalet skulle det nästan kunna vara en mönsterkommun för hur valet 2022 såg ut i Sverige: C och V föll tillbaka, S ökade blygsamt och SD gjorde ett riktigt kanonval – de växte med nästan fem procentenheter.

Men det var ett annat resultat i Boden som fick mig att haja till. I kommunalvalet ökade sossarna med drygt 14 procentenheter. Partiet fick 48,4 procent av alla röster och är nu (rösterna är i skrivande stund inte färdigräknade) ett mandat från egen majoritet – som vore det 80-tal och min barndom igen.

Norra Sverige står just nu inför en enorm möjlig utveckling. För de politiska partier som vill finns här en möjlig investering i hopp och framtidstro

Det som hänt i Boden under den gångna mandatperioden är att en grupp investerare beslutat bygga ett stålverk för (nästan) fossilfri stålproduktion, H2 green steel, eller H2GS som man gärna skriver. Efter en rekordsnabb process har spaden redan satts i marken – när allt är klart hoppas man på 1 500 nya jobb. Det är förstås helt enormt för en kommun där det bor drygt 28 000 invånare och som i åratal kämpat mot en långsam men stadig folkminskning.


Man kan förstås diskutera – och det gör säkert politiska motståndare – hur mycket det är tack vare de styrande Socialdemokraterna som stålverket hamnade just i Boden. Men det gjorde det, i konkurrens med andra orter, och under valrörelsen har S lokalt lovat att hela stan nu ska rustas och utvecklas med stålverket. Att folk tror och röstar på en ljus framtid är ingen vågad analys.

H2GS är bara en del av det som kallas den gröna omställningen i norr. Även i Skellefteå, Gällivare och Luleå gör näringslivet satsningar som ska möta kraven på minskade utsläpp. Går de hem är det enorma förändringar som väntar i Norr- och Västerbotten – på 15 år skulle befolkningen behöva växa med 100 000 personer, en ökning med 20 procent.


Ska det lyckas måste det till mer än att enskilda kommuner satsar. Veckan före valet gjorde DN en enkät bland riksdagspartierna hur de vill möjliggöra för 100 000 personer att flytta norrut. Det handlade om bostäder, vård och kompetensförsörjningen och det ”saknas nästan helt konkreta lösningar”, konstaterade reportern Jenny Kejerhag. Ta arbetskraftsinvandringen – den är en förutsättning för hela projektet men flera partier, inte minst SD, vill krympa den. En mening läste jag flera gånger: ”Socialdemokraterna är det enda partiet som inte har ett enda konkret förslag”.

Norra Sverige står just nu inför en enorm möjlig utveckling. För de politiska partier som vill finns här en möjlig investering i hopp och framtidstro, snarare än det missnöje och rädsla som präglade årets val. Tänker någon göra den? Det tycks finnas röster att hämta.