Störst, bäst – och illa omtyckt

Martin Aagård Bra journalistik ska aldrig ha ambitionen att bli ”gillad”

Aftonbladets redaktion.

Dagens Nyheter publicerar idag en undersökning om ”förtroendet” för svenska medier och den innehåller ett väldigt uppmuntrande resultat: tilltron till den partipolitiska sajten Avpixlat är låg. Extremt låg, till och med. De flesta tillfrågade verkar fullt medvetna om att ingen riktig journalistik bedrivs där.

En annan siffra är inte lika rolig att ta del av. Skandinaviens största nyhetskälla, Aftonbladet, får också låga betyg i ämnet ”förtroende”. Inte lika dåliga som Avpixlat, men ändå besvärande usla.

Märkligt nog är inte Bonniertidningen Expressen med i undersökningen. Eller Bonnierkanalen TV4.

Hade Expressen varit det hade de med största säkerhet uppnått samma resultat som Aftonbladet. Sådan är nämligen synen på kvällstidningarna. De är inte lika fina som sina prenumererade kusiner från stan och får aldrig särskilt imponerande omdömen när just frågan om ”förtroende” ställs. Och det kanske Bonniertidningen DN vill undvika att visa upp.

Tidningshyllan är ett väldigt tydligt klassamhälle. Ställ frågan om allmänheten litar mer på Foreign Policy än på Se och Hör och du kommer att få ett överväldigande positivt resultat för Foreign Policy även bland Se och Hörs läsare.

Svaret på frågan kommer alltid att handla om vad du vill bli förknippad med. Delar du en länk till ett internationellt magasin kan du framstå som sofistikerad. Hänvisar du till en kvällstidning betraktas du som en mer alldaglig person, som dessutom – hemska tanke – tycker att man kan kräva av sin tidning att den är en smula underhållande.

Kvällstidningarna har dessutom läsare som medelklassen inte riktigt vill förknippas med. Nämligen väldigt många. Så pass många att de innefattar gruppen vi brukar kalla ”vanligt folk”. En grupp medelklassen gärna distansierar sig från.

Men att påstå sig mäta graden av tillit till en publikation när man inte väger in hur många som faktiskt använder den blir ganska udda. Tittar man på vilka nyhetsförmedlare läsarna vänder sig till när det väl gäller så blir bilden en helt annan.

Troligen är även intresset för Avpixlat större än vad undersökningen antyder. Det är svårt att veta eftersom sajten är noga med att dölja sina besökssiffror. Vi vet dock att de är försvinnande små i jämförelse med kvällstidningarna.

Om man nu ska jämföra dem överhuvudtaget.

Jag menar att det är meningslöst.

Aftonbladet är en primär nyhetskälla och Avpixlat en i grunden kommenterande sajt som diskuterar och förvränger nyhetsflödet så att det passar in i Sverigedemokraternas världsbild.

Hur kommer det då sig att läsarna återvänder dag ut och dag in om de säger sig ha så lågt förtroende för oss?

Det kan bero på att bra journalistik aldrig ska ha ambitionen att bli ”gillad”.

Vem tycker om en katastrof? Vem blir glad av omfattande korruption? Vem trycker på hjärtaknappen när flyktingar dör på europas stränder?

Att berätta hur världen ser ut är inte automatiskt förknippat med att bli omtyckt.

Så det är ok att vi pratar tyst om vår hemliga relation, kära läsare. Vi ses i morgon igen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.