Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Jerzy Sarnecki blir brottsciceron

Guidar tittarna i Utbildningsradions ”Brott och straff”

Professor Jerzy Sanecki är ciceron. Foto: SVT

TV Brott är relativt. Till exempel är alla världens kvinnor brottslingar i Frankrike eller Saudiarabien, beroende på hur de är klädda var. De enda förseelser som alltid bedömts brottsliga överallt, är mord och stöld. Detta och en hel del annat kan man få att fundera på när Utbildningsradion drar i gång serien Brott och straff, med Jerzy Sarnecki som ciceron. Han åker till favelorna i Rio de Janeiro, till fängelser i Polen. Han resonerar kring vad brott är: en handling som makten bedömer som straffpliktig. Straffets historia berörs och även det intressanta begreppet reparativ rättvisa: en dialog mellan offer och gärningsman där förståelse och ånger är viktigare än det symboliska straffet inlåsning.

UR:s serie riktar sig till ungdomar och innehåller för en vuxen publik kanske en del självklarheter. Men ämnet är fullt av primitiva föreställningar och slapp retorik om hårdare straff, vilket gör serien

både spännande och kontroversiell. Brott och straff är den allra populäraste förströelsen så intresset för dess verklighet torde också vara tämligen starkt, bortom moralismer och enkla deckarlösningar.