Wikipedia förändrade vår syn på kunskap

Allemansuniversitetet på nätet fyller 15 år

Mina favoritartiklar på Wikipedia är nog de som handlar om mindre framgångsrika rockstjärnor - du får veta allt om alla priser vederbörande nominerats till men artistens ålder saknas.

I all sin fåfänga är de ett bra bevis på varför du inte bör skriva din egen historia - du framstår alltid som lite ynkligare än du kanske är.

Jag älskar också artiklar om historiska händelser där texten blivit oöverblickbar på grund av alla infekterade tolkningsstrider. Historien är ett krig och Wikipedia har blivit ett slagfält. Det är här domarna delges över vem som invaderade vem och vem som var frihetskämpe eller terrorist.

I dag fyller allemansuniversitetet på internet 15 år.

Med alla sina fel och brister, och de är många, är Wikipedia ändå den mest fascinerande textmassa som producerats på tusentals år. Miljoner människor har deltagit i förverkligandet av den flerhundraåriga drömmen om ett uppslagsverk om allt.

Wikipedia är kanske det enda vi har kvar av det ursprungliga, altruistiska, anti-kommersiella internet. Annonsfritt, öppet för alla och med det gamla internetslagordet ”Information vill vara fri” som ledstjärna.

Jag är tillräckligt internet-romantisk för att tro att mänskligheten upplevt en bildningsrevolution tack vare Wikipedia. Inte för att alla sanningar en gång för alla slås fast, utan snarare för att det förändrat vår syn på kunskap.

Alla som någonsin dykt ner i den bokstavligt talat levande, böljande texten Wikipedia förstår att kunskap är något föränderligt, dialogiskt och satt i ständig utveckling.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.