Facebookfrysta ägg – frihet för kvinnor

Natalia Kazmierska Kvinnors kontroll över fertiliteten ses alltid som problematisk

Fryst äggbank på Nordic IVF Center i Göteborg.

Inget fortplantar sig så snabbt som moralpekpinnarna kring hur och när kvinnor ska bli på smällen. I onsdags var det NBC News nyhet om att Facebook och Apple erbjuder kvinnliga anställda att frysa ner sina ägg, som skapade rubriker.

Fertilitetsbehandlingen ska locka kvinnor till mansgettot i Silicon Valley, är tanken. På så vis kan de göra karriär i lugn och ro medan familjebildningen skjuts på framtiden.

Att äggfrysning blivit business, med amerikanska företag som på allvar heter EggBanxx och Eggsurance, kan förstås diskuteras. Tidskriften The Atlantic berättar om hur kvinnor i New York går på freezing-fester - en sorts modern variant av dåtidens Tupperware-partyn - där de erbjuds behandlingar för 60 000 kronor och uppåt. Därtill kommer hyran för att ha sina äggceller i frysen, nedkylda i flytande kväve till minus 196 grader, på ett par tusenlappar årligen.

En lyxhobby. Som nu även är löneförmån vid sidan av fruktkorgar på jobbet.

Det är inte första gången företag blandar sig i sina anställdas fortplantningsplaner. I USA kan arbetsgivare hjälpa till med kostnader för IVF, adoption eller föräldraledighet, i brist på statliga subventioner. Syftet är att maxa människors produktionsförmåga: både av ungar och kapital.

Konstigt nog verkar äggfrysning dock skapa helt andra sorts känslor än till exempel pappamånader. Kanske för att det ger ännu större kontroll över fertiliteten, vilket setts som problematiskt ända sen lanseringen av p-pillret. Kvinnor som vill styra över sin biologiska klocka riskerar liksom alltid att hamna ute i kylan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.