Doldisarna som lyfte stjärnorna i prisad dokumentär

Morgan Neville intervjuar 75 bakgrundssångare

”20 feet from stardom.”

TEMPOFESTIVALEN Doatjejer, körtjejer, bakgrundssångerskor - utan de kvinnliga afroamerikanska rösterna, deras förstärkande och harmonierande “soul” skulle inte Rolling Stones ­låtit som de gjorde. Eller Tom Jones, Joe Cocker, Sting. Inte heller svarta stjärnor som James Brown, Stevie Wonder eller Beyoncé. Men vet nån ett enda namn på en sån backupsångerska? Nej, just det.

Claudia Lennear, vars intensiva stämma i Rolling Stones Vietnamkrigslåt Gimme Shelter fortfarande ger mig rysningar, är bara ihågkommen som ”ursnygg på scen, rolig och lättsam” (enligt Mick Jagger). Numera är hon dämpad collegelärare i spanska och franska. I den Oscarsbelönade dokumentärfilmen 20 feet from stardom intervjuar filmaren Morgan Neville 75 backgrundssångare, nästan alla kvinnliga och svarta, många helt fantastiska, som Lisa Fischer och Darlene Love, men som inte lyckats göra solokarriär. Varför, frågar han. Deras berättelser, hopklippta med kommentarerna från de kända artister de hjälpt att lyfta, ger en delvis annan bild av den “befriande” rock och pop-revolutionen på 60- och 70-talen. Bara några få av dem är nöjda över att vara dolda bakom andras framgångar.

Mycket talking heads men vad göra när kameror och strålkastarna i arkivens filmer så sällan fixerade de där oande brudarna i bakgrunden.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.