Jämlikheten går på pumpen
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-07
INPASSET fel fokus
Efter söndagens partiledarutfrågning av Lars Ohly betonades en enda fråga. Man kunde tro att den frågan skulle vara omsorg om alla, slutet för två tredjedelssamhället eller vikten av en debatt där medel- och överklassens plånböcker inte är den största valfrågan. Men nej. Den stora frågan blev en apparat, nämligen bröstpumpen.
Ohly förespråkar att föräldrar delar lika på föräldraledigheten. Och därmed troligen byter från mamma till pappa när barnet är ungefär sju–åtta månader. Ett förslag som skulle betyda att båda föräldrarna tar del av barnets tidiga utveckling, hjälps åt och förstår varandra bättre. Kort sagt får en chans att bygga en jämlik relation.
Med en rättvist delad föräldraledighet finns det också en chans att bryta den onda spiralen där män glider in på bättre jobb eftersom deras föräldraskap inte automatiskt innebär föräldraledigheter, medan kvinnor fortfarande får frågan om barn på anställningsintervjun. En spiral som alltså skapar både ojämlikhet på arbetsmarknaden och hemma.
Föga förvånande hånas förslaget. Föräldrar ska få välja själva. Samma tongångar som när pappamånaden infördes. Och i motståndet betonas denna gång amningen. Sju månader är en ålder då inte ens WHO rekommenderar full amning, en ålder då barnet äter små portioner mosad gegga. Amning, visst, men begränsad.
Ett par månaders eventuella problem med amning blir, i reaktionerna mot Ohly, viktigare än hela uppväxten, hela samhällsomvandlingen. Och allt detta fokuseras ner till den lite äckliga, kroppsliga bröstpumpen. En manick som under smärtsamma former drar ut bröstmjölken. Själva namnet betonar såklart det biologiska moderskapet.
Vänsterpartiets förslag är en individualiserad, inte kvoterad, föräldraförsäkring. Men just i det här fallet väcker tanken på individen som samhällets minsta enhet skräck och bestörtning. Alla rusar in i familjen, mot modersbröstet.
Ulrika Stahre