Skriv rätt och undvik dödsskott

Hjälpen för stela fingrars sludder inte alltid som man önskat sig

Blev det rätt?

Visst kan man ta bort Autokorrekt. Men det är ju ganska bekvämt, särskilt om man sluddrar med stelfingrarna. Men denna instans straffar en direkt efter Skicka. Och i meddelandet står det nu ”kattunge” där man smattrat in ”tjatgubbe”. ”Trångbodda” när man bara tackat ja till ”tårtfrossa”, och ”övermäktig” när man faktiskt känt sig ”vanmäktig”.

Det är som om man automatiskt får en korrigering mot det NORMALA, mot det vanliga, lite positivare med mjuka kanter.  Blessyrer blir broschyrer, skittrött blir skoltrött. Och toapper blir toppar, bara av ren slump. Och ”ba skit” blir ”ja sikt” – onekligen ett repressivt lyft.

Den språköverkänslige med anlag för paranoia kan också ana en dunkel förebråelse i att ”psykpiller” korrigerats ”psykologer”, och nåt lätt spökaktigt i att ”avgångstid” förvandlats till en ödesdiger ”övergångstid”.

Min mamma brukade säga att hon hela livet kände mormors pekfinger i ryggen, det som knuffade henne mot måsten och obehagligheter när hon var liten, osäker och rädd. Autokorrekt funkar lika smygtvingande (”sluttningar”). Vagt hotande? Särskriv alltid. Annars blir dödsskönt dödsskott.  

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.