Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Homosexuella lever farligt i USA:s söder

Att USA gett oss både framgångsrik hbt-kamp och människor som ropar God hates fags är inget nytt. Men när tidningen Arbetaren tar oss med på en resa till Södern blir det motsägelsefulla så gott som begripligt. Anna Roxvall och Johan Persson (den nu i Etiopien terroråtalade fotografen) har producerat ett habilt reportage kring det faktum att en hbt-person löper störst risk att utsättas för hatbrott: 2,6 gånger högre risk än en svart person och 4,4 gånger högre än för en muslim. Hur stor risken är för en färgad flata eller bög kan man ju fundera över.
 

Jag läser förundrat om det lesbiska paret som flyttar till en liten håla, trakasseras av grannen och till slut får huset nedbränt. Ryggmärgen säger: flytta inte till en liten håla, för guds skull. Men det normala är förstås inte att små hålor är omöjliga att bo i för alla andra än den fritt flytande majoriteten.

Samtidigt som allt detta händer är den genomsnittliga amerikanen mer och mer tolerant. Det tycks vara intoleransens och hatets desperata svanesång som ljuder och det är den kristna extremismen som står för tonerna.