Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Rolig film om misslyckande

Maneuvers in the dark – om jeans tillverkade i Nordkorea

Noko Jeans tillverkas i Nordkorea.

FILM Tre killar får en jättebra idé: vi tillverkar jeans i Nordkorea, världens mest slutna land. Så skapar vi ett möte med människor där och får upp landet i samtalen här. Noko Jeans föds och Maria Ramströms dokumentär Maneuvers in the dark, som visas på Göteborgs filmfestival (lördag kl 17.30) följer projektet och framför allt misslyckandet på nära håll. Varumärkesarbete, finansiering, telefonkontakt – verkligen i mörkret – med ständiga missförstånd.

Man reser, lite ångestridet, till Pyongyang. En resa som i all sin meningslöshet och tristess åtminstone leder till att man förstår vad man har att göra med: en fullständig kollision mellan affärsvärld och byråkrati, där nonchalansen kommer visa sig ödesdiger.

Projektet kollapsar. När jeansen till slut har sytts upp hinner det ­politiska problemet ikapp. Vem vill handla med en diktatur? Ganska många egentligen, ”om vi bara ­velat samarbeta med en diktatur hade vi valt Kina som alla andra” som en mycket trött företrädare för Noko Jeans svarar ännu en ­kritisk journalist.

Kina går bra, men Nordkorea är över gränsen. I den politiska medvetenhetens kapitalism, med sina så gott som betydelse­lösa etiska koder, gäller det att hålla balansen. Utan att för en ­sekund förlora sig i skadeglädje blir Maneuvers in the dark ­paradoxalt nog en rolig film om ett misslyckande.