Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Journalister under press

Åsa Linderborg om tidningen Dagens Samhälle – och situationen i Ungern och Polen

Chefredaktör Mats Edman styr Dagens Samhälle med järnhand.

Dagens Samhälle är en pappers- och webbtidning som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting. Det är lite svårt att få kläm på vad det egentligen är för ett slags publikation, men man vänder sig till ”beslutsfattarna på den offentliga marknaden”.

Förklaringen till att DS är svår att greppa – av allt att döma tycks man sakna publicistisk idé – kan man kanske finna i den kritik som medarbetarna riktar mot ledningen. Det finns, menar de, ingen redaktionell diskussion om vad man gör och varför. De som kommer med idéer skräms till tystnad.

I ett upprop till styrelsen framgår att nästan samtliga reportrar på DS saknar förtroende för chefredaktören Mats Edman. Kritiken gör gällande, att den som inte tycker och tänker som han bemöts med nedlåtenhet och förakt. Enligt en källa jag talat med som vill vara anonym, styrs det journalistiska materialet med en godtycklig järnhand. 

Resultatet är ett strömhopp från tidningen. Ett dussintal har sagt upp sig, fem är sjukskrivna. Facket har lagt ner som en protest mot att alla arbetsmarknadsregler är satta ur spel.

I måndags avslöjades att en reporter, den erfarne Thord Eriksson, som i en artikel i Journalisten öppet kritiserat tidningsledningen, har stängts av från sin arbetsplats. Nu väntar en juridisk process.

En obekväm anställd har redan köpts ut. Så skapas en självgenererande tystnadskultur.

Repressalierna mot medarbetarnaDS låter som arbetsvillkoren för journalisterna i Ungern. Eller Polen, ett annat EU-land, där den nya högerregeringen i går gav public service en ny uppgift: medierna ska stärka staten, skapa nationell samhörighet och försvara polska intressen (P1 Morgon 8 dec). Kort sagt: journalisterna ska tjäna ledningen och makten. 

Det pratas mycket om journalisternas ansvar, men man talar aldrig om ägarrollen, men som journalist är man inte friare än vad ägaren tycker att man ska vara. Det här är ingen höger-vänsterfråga, det är ett demokratiproblem som växer sig allt större när oberoende medier hotas från alla håll.