Julvärdens antiklimax

Kazmierska: SVT verkar tro att julen behöver public service och inte tvärtom

Avslöjandet att komikern Henrik Dorsin är årets julvärd i SVT blev ett antiklimax.

Inte för att Solsidan-Ove saknar mysighetsfaktor. Men den högtravande kungörelsen av detta tv-jobb, som livesändes från tv-huset, kunde få en att tro att det var påven själv som skulle påa Kalle Anka och hans vänner 24:e december.

Bara en salut saknades när man under svårartat ceremoniella former presenterade den dittills hemliga presentatören. Vars viktigaste uppdrag alltså är att tända ljusen innan Disneyfilmen.

Likt en kunglighet i färd med att dela ut nån riddarorden höll SVT:s programdirektör Martin Österdahl ett högtidstal med en motivering som fick Peter Englunds årliga Nobelrader i Börshuset att kännas som en hiss-pitch i jämförelse.

Att traditionen med nytt face i rutan varje julafton bara är drygt tio år gammal, hindrade inte tv-bossen från att framställa julvärden som en ljusbärare, sänd från ovan: detta geni, med sin "unika repertoar av talanger" och lyriska förmågor, denna "folkets främsta företrädare" som ständigt omnämns med vackra ord som "få andra förknippas med".

Lika få avundades nog Henrik Dorsin, som efter denna procedur fick ställa sig bredvid en uppstoppad ren på scenen.

Dorsin kommer säkert sprida värme från platt-tv-apparaterna.

Men det säger mycket om SVT:s självbild att de blåser upp sitt eget pr-event. Som om det vore julen som behöver public service, och inte tvärtom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.