Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Humor och ”hotties” ska ge Harris segern

Äntligen har Demokraterna förstått hur man är kul

Fnissigt, stökigt och kanske till och med hoppfullt när Kamala Harris håller kampanjmöten.

Om Martin Luther King var ”I have a dream” så kommer Kamala Harris bli ”You think you just fell out of a coconut tree?” Flera medier har rapporterat om hur Harris tal från Vita huset förra året blivit ett internetfenomen. Det ihållande skrattet har tonsatts med musik från Britney Spears och Charli XCX och när den sistnämnda twittrade att ”Kamala IS brat” ändrades estetiken på det officiella x-kontot över en natt till den mer brat-kompatibla limegröna färgen.

På Tiktok har alla möjliga format florerat, en förvånansvärt svår dans till remixen av Harris visdomsord och låten ”360” med Charli XCX har upptagit flera av mina lediga dagar. Stämningen på Donald Trump och JD Vances kampanjmöten har hånats som ”sorglig” i förhållande till när Harris intar podiet då det snarare påminner om en förfest. På hennes kampanjmöte i Atlanta är det fnissigt, stökigt, kanske till och med hoppfullt? Allt-kan-hända-känslan är i luften, och det känns genom skärmen.

Den amerikanska rapparen Megan Thee Stallion iklädd en demokratblå, croppad kostym twerkar på scenen samtidigt som hon säger att hon vet att kvinnorna i lokalen ”love their bodies", och om man vill fortsätta med det så vet man vem man ska rösta på.

”Hotties for Harris” är vad som gäller och man kan riktigt föreställa sig det tidstypiska uttrycket ”slay” förekomma i publiken.

 

Det hela känns uppfriskande, liksom skojigt. Bara det att Harris efter att Trump meddelat att han inte kommer debattera mot henne i ABC News svarar med ett lurigt leende och det lågstadie-kaxiga uttrycket ”If you got something to say” Följt av publikens ”SAY IT TO MY FACE” är medryckande.

Samtidigt har Demokraterna sjösatt en ny metod som går ut på att kalla sina meningsmotståndare för ”weird” vilket redan nu har hyllats av bland annat David Karpf, professor i strategisk kommunikation som ett vinnande koncept. Efter att högern i flera år haft patent på humor och ett lättillgängligt internetspråk, har vi nu, för kanske första gången på evigheter fått se en politiker från andra sidan lyckats göra detsamma.

Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard beskrev det som att Demokraterna bygger sin politiska idé på humor och optimism. Politik är känslor och sociologen Eva Illouz resonerar i ”Känslor och populism” (Daidalos) om dess avgörande roll i våra politiska liv. Rädsla, äckel, förbittring och kärlek till det egna landet är de känslor som ger näring åt och underbygger populismens framväxt och överlevnad.

Även humorn har en viktig roll. Men när högern lyckats försvara både rasism och trollkonton genom att hävda att det är ”på skoj” har humor som politiskt vapen smutsats ner.

 

När den belgiske statsvetaren Chantal Mouffe 2018 skrev ”Till vänsterpopulismens försvar” (Tankekraft förlag) menade hon att de följande åren skulle bestå av en konflikt mellan högerpopulism och vänsterpopulism. Riktigt så blev det inte, men kanske har vänstern äntligen insett att det inte går att bekämpa den typen av retorik som Trump använder enbart med väl underbyggda siffror och genomtänkta argument. Och i det läge vi befinner oss är kanske ett ryck i mungipan det som kan få en att hålla sig flytande. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.