Stjärne och Benkö – upp på barrikaderna nu!
Hoten mot public service kvarstår och tystnaden från bolagens chefer är rena undergångsstrategin
Hotet mot public service kvarstår. Beskedet från den nya regeringen är ingen trygghetsförsäkring så länge SD sitter på VIP–plats och kan fortsätta att driva sina krav om hårda tag.
Ordet ”utvecklas” som nu används av de nya makthavarna är som hämtat direkt från SD:s handlingsprogram där partiet skriver om ”reformering” av public service.
Min oro förstärks av det faktum att public service–bolagens vd:ar valt att ligga lågt. Inte säga någonting, inte göra någonting – i naiv förhoppning att attackerna mot SVT, SR och UR skulle bedarra.
Med förlov sagt – en renodlad undergångsstrategi.
Tyst diplomati tillämpas i känsliga lägen då öppenhet anses förstöra möjligheterna att nå målet. Agera i tysthet kännetecknar också det privata näringslivet. Verka men inte synas, som Wallenbergarna brukar säga.
Men nu har en perverterad form av tyst diplomati börjat uppträda. Den innebär tystnad i kombination med total handlingsförlamning. Det är så SVT:s och SR:s verkställande direktörer möter de allt hårdare politiska attackerna mot public service. Alltså, säg ingenting och gör ingenting.
Det är en minst sagt märklig situation som uppstått när erfarna publicister, som vd Hanna Stjärne, SVT, och vd Cilla Benkö, SR, valt att i princip tiga still. Är syftet att inte stöta sig med Ulf Kristerssons lag i hopp om att därför undvika att bli slaktade? När, i världshistorien, har det tilltänkta offret klarat sig genom att tålmodigt ta emot anklagelser och svälja utan protester?
Efter valet i september dundrade SD:s Björn Söder att ”public service ska banne mig reformeras i grunden”. Svaret från duon Stjärne och Benkö – tystnad. I riksdagsmotioner och mediepolitiska handlingsprogram har SD, M och KD i flera år krävt ett ”vassare”, ”smalare”, ”bantat” public service med hårdare statlig styrning och kontroll. Inga reaktioner från SVT:s och SR:s högsta ledningar.
Mot denna kaskad av angrepp når cheferna på public service inte ens upp till nivån den lilla musen som röt.
Det finns dessutom en lång rad skarpa attacker, som när SD:s Linus Bylund krävde ”personaliserade repressalier” mot journalister som bryter mot reglerna om opartiskhet och saklighet. Eller moderaternas Stockholmsdistrikt och ungdomsförbund som helt vill skrota public service. Jimmie Åkesson som i förra valet ville skrota P3.
Mot denna kaskad av angrepp når cheferna på public service inte ens upp till nivån den lilla musen som röt. Motståndet kan endast registreras som hörbarhet nolla.
Det finns ett undantag och det är UR:s avgående vd Sofia Wadensjö Karén som protesterade när Moderaterna föreslog att UR skulle läggas ner. Enligt samstämmiga och initierade källor från radio- och tv-husen på Gärdet i Stockholm fick Wadensjö Karén smäll på fingrarna av sina vd-kollegor. Hennes uttalande kunde uppfattas som ett partipolitiskt ställningstagande mot Moderaterna. Alltså, rättning i ledet och samling kring den tigande enhetsfronten.
För publicister på vd-nivå borde det vara en grundläggande demokratisk reflex att ställa sig på barrikaden och ta strid för sin verksamhet.
Nu sitter alltså de partier som vill skära ned på kostnaderna för public service, som vill minska bredden i programutbudet och styra utbudet hårdare, i regeringsposition. Det är ett nytt och ännu farligare läge för ett starkt och oberoende public service i demokratins tjänst.
För publicister på vd-nivå borde det vara en grundläggande demokratisk reflex att ställa sig på barrikaden och ta strid för sin verksamhet.
Det är självfallet allas rätt att framföra kritik mot public service. Men just därför borde det också vara en självklarhet för de högst ansvariga att höja sina röster till ett vältaligt försvar.
Det är oerhört bra att personer som finansmannen Sven Hagströmer tillsammans med entreprenören och ex-politikern Björn Rosengren i en stor debattartikel nyligen argumenterade tungt för public service. Och ännu bättre att Hagströmer därefter i en intervju i SR föreslog att public service i denna tuffa tid behöver mer resurser, för att kunna göra ännu mer oberoende journalistik.
Samtidigt är det ett rejält underbetyg åt Stjärne och Benkö som hukar i busken och låter andra göra försvarsjobbet. Mitt vänliga råd i omsorg om public service till dessa chefer är – sluta taktisera! Sluta tro att tystnad och passivitet blidkar de politiker som vill montera ned public service!
Tystnad har aldrig lett till framgång. Public service är en omistlig del av vår demokrati, i allmänhetens tjänst för radio- och tv-program vi kan lita på. Detta vårt gemensamma medieföretag är viktigare än någonsin.
Beskedet från den nya regeringen att public service ska ”utvecklas” betyder i princip ingenting då det inte kopplas till något konkret om vad man tänker göra med sina egna förslag om att smalna av utbudet och driva granskningarna av programverksamheten hårdare. Därför kan ordet ”utveckla” i den nya regeringens ordbok mycket väl betyda ”nedmontera”.
Hanna Stjärne och Cilla Benkö – upp på barrikaden innan det är försent!