Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Snart kan jag äntligen fimpa Twitter för gott

Elon Musks outhärdliga flod av skit öppnar för Threads

När Elon Musk tog över Twitter blev plattformen snabbt alltmer rasistisk och misogyn samtidigt som fejkkontona frodades.

Det var med tungt hjärta jag i höstas bestämde mig för att sluta hänga på Twitter*. Under tio år hade det varit en viktig källa till nyheter, debatt, skratt och tidsfördriv men efter att Elon Musk hösten 2022 köpt plattformen och tagit bort den lilla moderering som funnits, blev det gradvis en allt mer outhärdlig plats. Strömmarna av öppen rasism, kvinnohat, fascism och desinformation blev allt stridare och till det kom de stora flockar av fejkkonton som tog över alla trådar. Det finns gott om problem i världen men det blev uppenbart att den journalist eller annan som tillbringar för mycket tid på Twitter får en skev bild av både problem och opinioner.

Men vart skulle jag ta vägen i stället? Jag testade Bluesky, Jack Dorseys andra skapelse efter Twitter. Ett tag kändes det som att Bluesky faktiskt skulle lyfta då en försvarlig del av svensk debatt hittade dit. Men de internationella inslagen var få och det som alltid varit det allra bästa med Twitter, själva nyhetsflödet, uppstod aldrig. När Iran i april skickade in drönare över Israel märktes det knappt på Bluesky och jag smög in på Twitter igen för att se vad man skrev som saken i olika delar av världen.


Nedstänkt av skiten på Twitter och uppgiven på Bluesky startade jag ett konto på Threads, som ägs av Meta. Flödet där var obegripligt. Några nyheter fanns absolut inte, inte heller någon debatt att tala om. I stället var människor privata på ett sätt jag inte upplevt sen bloggosfären var ny, de skrev filterlöst om sjukdom, skilsmässor och dejtande. Särskilt dejtande! Inlägg efter inlägg om män som var arslen och kvinnor som var lömska.

Nu väntar jag bara på att lite fler fåntrattar och tramsbyxor ska hitta till Threads

På Threads kan man svepa höger på inlägg av den sort man vill se fler av, och vänster om man vill se mindre – jag svepte vänster, vänster, vänster men inget hände. Donald Trump blev skjuten, Joe Biden hoppade av och i Paris hölls en spektakulär OS-invigning – på Threads malde folk på om sina dåliga dejter. Återigen tassade jag in på Twitter. Särskilt OS-invigningen var en fest; Twitter är bra vid stora nyhetshändelser men allra bäst när skratthoror i hela världen förenas i trams. Det har inte ens Elon Musk lyckats förstöra, kanske för att han inte bara tycks sakna ryggrad utan även funny bones.


Men Twitters förfall fortsätter. Musk, som ser sig själv som det fria ordets riddare, har sett till att ordet ”cisgender” har försetts med varningsflagga (transfobin på Twitter är helt tygellös) och han har spridit en AI-manipulerad film med Kamala Harris – hans stöd för Donald Trump är helt öppet. Till sina närmare 195 miljoner följare spred han också en falsk artikel om att Keir Starmer planerar interneringsläger på Falklandsöarna för de som greps under sommarens upplopp i Storbritannien, och i en egen kommentar skrev han att ”inbördeskrig är oundvikligt”.

Efter två år av eskalerande vansinne verkar det som om just hans agerande under de engelska upploppen blev droppen. För plötsligt har Threads förändrats. Det strömmar till nya användare från olika delar av världen, det har skapats ett nytt tempo och äntligen finns något som liknar ett nyhetsflöde. Det har skett ett energiskifte i mikrobloggsvärlden, lika osynligt men påtagligt som när Harris ersatte Biden.

Nu väntar jag bara på att lite fler fåntrattar och tramsbyxor ska hitta till Threads. Sen kan jag fimpa mitt Twitter-konto för gott.

 

* Jag vet att det heter officiellt X nu men jag kommer alltid säga Twitter, vilket ger verbet twittra och att skriva en tweet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln